nov 052008
 

Ik weet het, dit heeft niks met een foodlog te maken. Toen S. vanochtend even de TV aanzette, had Obama gewonnen. Emotioneel voor ons. Ik heb haar omhelsd. Voor het eerst sinds lange tijd krijgt de VS een president die mogelijk een verandering in mentaliteit teweeg kan brengen. Sinds JFK. Bijna 45 jaar dood. Niet dat JF Kennedy de grote veranderingen doordrukte. Het was vooral zijn broer Bobby die voor 200% voor de burgerrechten ging.

En dan hoor ik vanavond een VVD-politicus een verschrikkelijke uitspraak doen. Over zwarten die misbruik maken van hun zg. achterstandspositie. Dat was wat-ie zei. Hij leek overigens wel dronken, maar in ieder geval totaal niet op de hoogte.

Beste pers, beste interviewers, beste TV makers, waarom weerleggen jullie dit niet gewoon met de feiten? Hebben jullie niet meegekregen wat er recent in de geschiedenis is gebeurd? Weten jullie niet hoe diep die raciale kloven in de Amerikaanse samenleving nog zijn? Kun je je niet meer herinneren hoe blanken zwarte kindertjes in een kerk opsloten en die gewoon in brand staken? Weten jullie niet meer hoe diep de kloven zijn tussen de pro- en anti-oorlogs-groeperingen sinds Vietnam? Die kloof is er nog steeds, nu met Irak.

Er zat gisterenavond een verslaggever van de NOS in Kent, Ohio. Het was een heel erg saai en provenciaal stadje, vond hij. Hij had dus kennelijk nooit gehoord van de schietpartij op 4 mei 1970 waar de National Guard het vuur opende op studenten die mogelijk protesteerden tegen de oorlog in Vietnam. De studenten waren ongewapend. Erger, ze werden vanaf grote afstand neergeschoten, vanaf meer dan 100 meter. Dus door scherpschutters. Kent State University, Ohio. Vier doden (twee vrouwen), negen zwaar gewond. Zeventig schoten in 13 seconden. Pers, weet je wat je zegt?

"4 dead in Ohio" komt uit een Crosby, Stills, Nash & Young protest-song.

  4 Responses to “Obama, de pers en “4 dead in Ohio””

 1. Een keerpunt? Laten we het hopen.

  http://www.youtube.com/watch?v=wUT1WgHat6I

 2. Goedzo Jan, uit ons hart gegrepen!

  Groet, Ellen & Paul, Ministerie enz…

 3. Ik ken de gegevens situatie verder niet. Heb maar 1 ding te zeggen.

  Obama. Change we can believe in.

  Een historisch moment in de tijd. Waar was jij?

 4. @paul — bedankt. Maar al zie ik er niet meer naar uit — ergens diep van binnen ben ik nog steeds een langharige hippy. Jij / jullie ook?
  @mark — deze keer sliep ik toen Obama won. Maar bij de moord op Kennedy speelde ik een partij schaak in een jeugdtoernooi bij “Het Oosten”, in Haarlem. Dat weet ik nog. Toen het nieuws kwam, gaven we de partijen remise en reden we snel naar huis. Heel bijzonder.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)