mrt 152008
 

Om half vijf had ik alle ingrediënten klaar gezet om de lasagne met dochterlief te gaan maken. We maakten de lasagne helemaal zonder pakjes (behalve de passata), dus dat is wel best even doorwerken. Na twee uur stond hij niettemin op tafel en zelfs S. was reuze enthousiast.

We maakten twee schalen. Deze hoeveelheid is een hoofdgerecht voor vier, of als voorgerecht ("primo") misschien zelfs wel goed voor acht. Wij aten één schaal met z’n drieën, en de ander nam dochterlief reuze blij mee naar huis voor later.

Ik was het minst content. De Béchamelsaus hadden we iets te dik laten worden en dus moest ik enig reddingswerk verrichten. Ik proefde het, maar niemand anders.

Dit waren de notities die ik haar van tevoren had gegeven:

Basis tomatensaus

  • 8 tasty tom tomaten in stukken gesneden
  • 1 kartonnetje passata (=gezeefde tomatensaus)
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • peper & zout
  • 1 deciliter rode wijn
  • olijfolie.

In een pan met wat olijfolie de ui zachtjes fruiten gedurende 5 minuten. Roer af en toe. Knoflook er bij en nog een minuut laten suddderen. De verse tomaten erbij 5 minuten laten sudderen. Daarna de passata en de wijn. Nog 20 minuten laten sudderen. Zeven door de passeerzeef. Afmaken met peper en zout.

Bolognese saus (Ragù)

  • uitje of sjalot
  • stukje wortel in kleine blokjes
  • 3 ons mager rundergehakt
  • salie
  • olijfolie
  • bovenstaande tomatensaus.

Als je de tomatensaus al klaar hebt, bak je de uitjes in 5 minuten zacht en daarna het gehakt rul. Voeg dat, als het  gaar is, toe aan de tomatensaus met de overige ingredienten. Laat zeker een half uur sudderen. Vis er voor het opdienen de blaadjes salie weer uit.

Als je de tomatensaus tegelijkertijd maakt, zeef deze dan vóórdat je de passata toevoegt en de wijn. Gooi daarna alles, inclusief het gehakt bij elkaar en sudder zeker een half uur tot drie kwartier.

Als de saus te dik wordt, wat vocht (water of wiijn)  toevoegen.

Béchamelsaus

  • 40 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1/2 liter melk
  • twee of drie blaadjes laurier

Smelt de boter zachtjes. Als die gesmolten is giet je er de bloem er bij en roer je flink door. Giet de melk er bij en blijf roeren tot de melk kookt. Zet laag, voeg laurier toe en laat zeker 20 minuten pruttelen. Roer af en toe. Haal aan het eind de laurier er weer uit en maak op smaak met peper en zout.

Pasta

  • 2 grote eieren
  • 2 ons meel, bij voorkeur hard tarwe meel. Anders gebruik je bloem, maar dat wordt niet zo lekker.
  • wat extra bloem

We mengen het meel met de eieren. Sommig mensen doen er ook nog een eetlepel olijfolie doorheen. Kneed de bal deeg met je handen gedurende ongeveer 10 minuten. Voeg wat bloem bij als het te zacht aanvoelt. Laat 15 minuten rusten. Deel hem daarna in 4 stukken. Haal die stukken door de pasta machine, uiteindelijk op stand vijf of zes. Snijd de grote lappen dun deeg in (ongeveer) vierkanten van 10*10 cm.

Lasagne alla Bolognese

  • 60 gram kaas: parmesaan en pecorini
  • boter

Als we de sausen een beetje dun hebben gehouden hoeven we deze pasta niet voor te koken. Bovendien hebben we als het goed is genoeg pasta voor zes laagjes in onze ovenschotels. We gaan twee schotels vullen met elk drie laagjes Pasta met sauzen. Beboter de schotels. Begin met een laagje Ragù. Dan Pasta, dan Béchamelsaus. Herhaal dit nog twee keer (dus Ragù, Pasta, Béchamelsaus, Ragù, Pasta, Béchamelsaus).

Tenslotte pakken we de rasp en raspen wat Parmesaan en Pecorini bovenop de lasagne. Dan gaat het een half uur in een oven die op 200graden is voorverwarmd. Direct heet opdienen.

Dit was het resultaat. De verhoudingen klopten allemaal prima, en vooral de pasta was perfect gelukt. Dochterlief had nog nooit zelf pasta gemaakt, dus dit was een openbaring. Zo simpel…

De creativiteit in dit recept zit in de Ragù, je kan er van alles van maken, als het maar niet te machtig (en te vet) is. De Ragù van vandaag is heel simpel maar ook heel lekker.   Het mag misschien iets meer peper (chili) hebben. De rest van het recept moet je vooral zo houden tot je het volledig onder de knie hebt. Béchamel nooit uit een pakje. Pasta vellen eventueel.

  3 Responses to “Lasagne alla Bolognese”

  1. Hoewel niets lekkerder is dan zelfgemaakte pasta, kan je in tijdnood ook de verse lasagnabladen van Albert Heijn gebruiken, die zijn best goed.

  2. Ik heb dochterlief natuurlijk ook een paar tips gegeven over “kortsluitingen”, zoals het weglaten ven de echte tomaten (hoef je ook niet te zeven), en het gebruik van Lasagne velletjes uit een pak (voorgekookt). Dat AH ze ook semi-vers heeft is me volledig ontgaan — misschien liggen ze hier ook niet in Leiderdorp, maar anderzijds sta ik in de familie er bekend om dat ik de meest evidente zaken toch niet kan vinden in de supermarkt.

    O ja, wie kan mij de oorsprong van “Lasagna” versus “Lasagne” uitleggen? Ik heb maar één boek waar het Lasagna heet. Dat is vertaald uit het Duits. Verder tast ik in het duister.

  3. Volgens Wikipedia gebruiken de Amerikanen vooral het woord lasagna (http://en.wikipedia.org/wiki/Lasagna) ipv lasagne, van mij was ’t een typfoutje!
    De verse vellen liggen (vast ook in Leiderdorp) bij de andere ‘verse’ pasta’s.

Leave a Reply to kattebelletje Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)