jun 252008
 

Morgen krijgt het grote schilderij van Harry Wich er twee kleine broertjes bij, die ik vandaag in Rotterdam kocht en morgen worden gebracht. Hoe en waar ik ze ga ophangen weet ik nog niet, dat is natuurlijk altijd de spannende puzzel die je pas oplost als ze er zijn. Eén van de twee kleintjes is hier afgebeeld. Je kan, voor de uitzondering, zelfs hier doorklikken voor een groter formaat afbeelding. Want het is een intrigerend schilderijtje.

Harry Wich was een beroemd decor-ontwerper die daarna (weer) schilder werd. Ik heb hem ontmoet bij zijn eerste tentoonstelling in Kadans in Den Haag (1993?) en was, zoals kennelijk meer mensen is overkomen, meteen een fan. Nu, een aantal jaren na zijn dood, is dit één van mijn laatste kansen om nog een werk van hem te kopen in een galerie.

In veel van zijn schilderijen komt iets van toneel terug, zo ook in deze — een structuur van coulisses. Ik heb ook iets met zijn kleuren, vooral met het oranje en het mooie blauw. Maar wat stelt het voor? Bij Wich mag je die vraag wel stellen, maar er is zelden één antwoord. Dit schilderij heeft geen titel, dus hij heeft zelfs geen hint achtergelaten. U mag het zelf invullen. Een toneelbeeld met links een gestrande roeiboot. Op het strand. Rechts een schrijftafeltje, en een staak waar een dode meeuw aan is gebonden. Of zien jullie iets heel anders?

  One Response to “Het kleine broertje”

  1. Mooi aangeduide lichtval/zonlicht vanuit het geschilderde kader. De zon in de coulisse heeft a.h.w. nog een reflectie in de centrale voorstelling van het schilderij, vlak daaronder; in het blauw, in de zee. De nog levende meeuw vangt, apart, nog wat stralen op vanuit een gesuggereerde lichtbron. Het contrast tussen een aangeduide lichtbron en een verholen lichtbron geeft dit schilderij een bijzondere spanning.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)