sep 092008
 

"Dit gerecht werd in Bagdad met Pesach gegeten". Nanaeya heet het, volgens Claudia Roden in "de Joodse keuken". Het is zeer nostalgisch eten, maar o zo lekker.

Begin met een pond lamsgehakt. Het moet absoluut vrij zijn van vet, zenen, etc.. Niet omdat het kosher moet zijn, maar omdat het recept anders niet goed werkt. Ik kocht vrij duur lamsvlees, maakte het schoon en maalde het zelf tot gehakt in de keukenmachine.

  • 500 gram lamsgehakt
  • zout, peper, (cayennepeper)
  • 1 bos platte peterselie, fijngehakt
  • 1 grote ui, gehakt
  • wat plantaardige olie
  • 6 tenen knoflook schoongemaakt en in grove plakken gesneden
  • sap van een citroen
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 1 grote bos munt, fijngehakt

Maak eerst de gehaktballetjes: meng het gehakt met peper en zout (ik nam ook nog wat cayennepeper) en de peterselie, en maak balletjes ter grootte van een walnoot. Maak ze goed rond en stevig en bewaar ze op een stukje vetvrij papier.

Je moet nu eigenlijk de ui, knoflook en gehaktballetjes in één pan fruiten, maar zo’n grote pan heb ik niet. Doe het dus anders in twee delen op een laag vuur, tot de balletjes rondom mooi bruin zijn maar van binnen nog niet gaar.

Doe dan alles terug in één pan, voeg water toe tot de balletjes half onder staan en kook 25 minuten zachtjes in. Keer in ieder geval de balletjes halverwege.

Voeg dan citroen, suiker en munt toe, en kook nog eens 15 minuten in. Je hebt nu lamsgehaktballetjes met een fantastische saus. Ik at er tomatenrijst van de vorige dag bij.

De genoemde tijden zijn bij benadering. Ik heb denk ik eerder 30 minuten in totaal gebruikte.

  One Response to “Gehaktballetjes met zoetzure knoflook-citroensaus”

  1. Oef dat ziet er lekker uit… ;)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)