jan 112008
 

Dit is een traditionele Catalaanse groentenschotel met knoflookmayonaise (als aïoli). In de zomer maak je de groentes bijna rauw, in de winter wat meer gekookt. Ik begon met een goede bouillon — ik had kippenbouillon — en daar gingen achtereenvolgens in:

  • 4 schoongemaakte wortelen
  • 400 gram krieltjes
  • 1/2 spitskooltje
  • een handje sperciebonen
  • stukjes bosui

De totale kooktijd is iets van 18 minuten. Het gaat er niet meteen allemaal in: eerst de wortelen, de krieltjes op 15 minuten, de kool op 12, de bonen op 10 en de uitjes een paar minuten voor het eind.

Daarna de groentes er uit vissen met een schuimspaan.  Je moet wel snel de groentes onder de koude kraan houden om het kookproces te stoppen. De bouillon voor de volgende keer bewaren.

Opdienen met aïoli. Die zit in de kleine kommetjes op deze foto. Daarachter staat in de wat grotere kom een saus die Salsa Romesco heet — uitermate lekker en daar moet ik binnenkort dus ook eens over schrijven. Deze saus hoort bij de zeebaars die ik vandaag ook maakte, maar past ook prima bij de groentes.

Gerechten ontleend aan "de keuken van Spanje en Portugal’, van Elisabeth Luard. Pagina 58 en 59.

NB: er bleef dus veel over voor twee personen, maar dat gaat dit weekend wel op.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)