mei 102008
 

Sommige recepten zijn klassiekers.  We maken ze vaak en dan weer een tijdje niet; dan kom ik het weer een keer tegen en krijg ik spontaan trek. Zo ook gisteren: noedels met een bonensaus. Ik zag het recept staan in de NRC Next, en dat was de aanleiding.

Janneke Vreugdenhil’s versie is heel mild, maar wij houden van wat meer gepeperd. Maar eerst nog even een toelichting bij de bonenpasta. In de meeste toko’s kun je wel zwarte boontjes krijgen (Tao-tjo) maar niks anders. In de betere Chinese winkels hebben ze veel meer verschillende soorten bonenpasta. Ik heb Chilli Bean Sauce staan, die is ongeveer zo heet als sambal, en Ma Po Bean Sauce, die wat milder is en bedoeld is voor een beroemd Sechuan gerecht dat Ma Po Tofu heet. Ik gebruikte één eetlepel Ma Po bonenpasta en één eetlepel Tao-tjo.

Het recept voor de donkere zoete sojasaus en de peper-olie die ik gebruik gaf ik in maart van dit jaar.

Voor twee personen:

  • 2 el arachide olie
  • kalfsentrecote in kleine reepjes, bestoven met maizena, dan een paar minuten gemarineerd in 1 el lichte sojasaus met 1 el arachide olie
  • 250 gram eiernoedels, volgens aanwijzingen gekookt
  • 2 tl sesamolie
  • twee eetlepels bonenpasta
  • drie bosuitjes in reepjes gesneden
  • 1,5 paprika in reepjes gesneden
  • 100 gr haricots verts, voorgekookt en in twee gesneden
  • 1/2 rode peper in stukjes (zonder de zaadjes)
  • mengsel van 3 el gehakte gember en 3 el knoflook
  • 3 el peperolie (inclusief de pepers er in)
  • 1 el donkere zoete sojasaus

Zet alle ingredienten eerst klaar. Kook de eiernoedels en giet ze af. Bedruppel ze met wat sesamolie.

Doe wat arachide olie in een heel hete wok, en wok daarin de reepjes kalfsvlees gaar. Dat is in een minuutje gebeurd. Leg het vlees opzij, veeg de wok schoon, verwarm de drie eetlepels peperolie, wok de bonenpasta, gember en knoflook een halve minuut, gooi dan de groentes er bij, als die tegen gaar aanzitten, doen we de donkere zoete sojasaus erbij, het pepertje, het vlees en de noedels. Weer opwarmen en meteen opdienen, bijvoorbeeld gegarneerd met een blaadje koriander en rode basilicum.

Dit recept kent natuurlijk oneindig veel variaties. In de eerste plaat de groentes, daar kun je bijna alles nemen wat voorhanden is. Lekker is ook het vlees te vervangen door garnalen, en in de laatste fase ook wat bouillon van kip toe te voegen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)