mei 282008
 

Ook hier verwerken van restjes. Voor twee personen.

Auberginetorentjes

  • 1 grote aubergine
  • 5 tasty tom tomaatjes
  • 1 kleine ui fijn gesnipperd
  • 3 takjes basilicum
  • 1 teentje knoflook fijn gehakt
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • sap van een 1/2 limoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout, peper

De aubergine in zijn geheel, met de schil, een half uur in de stoomoven op 96 graden. Even laten afkoelen en dan in dikke plakken snijden. Twee eetlepels olie verwarmen in een pan en de schijven aubergine bruin braden. Pas op: het kan snel aanbranden. Dan goed laten uitlekken op absorberend papier, de plakken schillen, en het vruchtvlees in stukjes hakken.

De tomaten ontvellen, eventueel de pitten verwijderen en in stukjes hakkenhakken.

De basilicum fijnsnijden (4 mooie blaadjes overhouden). Alle ingrediënten goed vermengen, zout en peper toevoegen, verder laten koelen in de koelkast.

Twee torentjes maken en versieren met de achtergehouden basilicum.

Kaas-aardappelbeignets

Op zoek naar een makkelijker variant van mijn aardappelblini’s stuitte ik op een vergelijkbaar recept, maar dan met kaas. Het staat in "Keukengeheimen 2" van Delia Smith — een boek waar wij vroeger veel uit gekookt hebben, maar dat sindsdien al jaren op zijn (haar?) plekje in de boekenkast stond.

Zo ontstond een tussenversie: Delia’s kaasfritters gekruist met mijn aardappelblini’s.

  • 50 gram bloem
  • snuf cayennepeper
  • 200 gram gruyere geraspt
  • 6 kleinere gekookte aardappelen door de puree-knijper (koud)
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels verse kruiden uit de tuin (kervel, oregano, basilicum, peterselie)
  • 2 eetlepels melk of water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • wat extra bloem

Doe bloem en peper in een grote kom. Maak kuilje. Klop eieren los en giet in kuiltje. Werk langzaam alle bloem door het ei. Roer tot een glad beslag met de twee eetlepels melk. Roer dan de kaas, kruiden en aardappel er goed doorheen. Laat een uurtje opstijven in de koelkast.

Maak een beignet met één eetlepel beslag. Ga door tot beslag op is. Bestuif ze nog licht met bloem, dan in een paar porties aan beide kanten bakken tot ze bruin/knapperig zijn. Ik had het vuur niet al te hoog staan, ze vroegen daardoor iets van 1,5 minuut per kant.

De eerste porties even warmhouden in de oven.

  4 Responses to “Auberginetorentjes en kaas-aardappelbeignets”

  1. Altijd welkom, recepten met aubergine. Ik krijg elke week een doos groente mee naar huis en de aubergine blijft een uitdaging… Dit recept ga ik zeker proberen. Deze is ook lekker, als tapashapje: Aubergine in lengte in plakken snijden en grillen. Dan insmeren met knoflookolijfolie. Mengsel van feta, citroensap en gesnipperde hete pepers in de gegrilde aubergineplakken rollen.

    Smakelijke groeten,
    Martine

  2. @martine: in de meeste recepten wordt de aubergine in veel olijfolie (dus vet) gegaard, dit is dan een leuk en mager alternatief. Ik heb inmiddels ook al een 2e versie gemaakt met een zelf gegrilde paprika en wat verse rode peper erbij. Dat was ook lekker, en wellicht moet ik daar in de toekomst nog wat feta door doen :-)

  3. goedemiddag, ik heb een brutale vraag. In uw blog schrijft u over een kookboek van Delia Smith, keukengeheimen deel 2. Ik ben al enige tijd op zoek naar alle drie de delen. Heeft u ze en zou u ze eventueel aan mij willen verkopen? Ik wacht uw reactie af…

  4. Hallo Henny,

    Je zoekt de drie boeken ‘Delia’s Keukengeheimen’, van Delia Smith. Wil je perse de Nederlandstalige versie?
    Ik heb namelijk zelf recent de drie Engelstalige boeken ‘Delia’s How to Cook’ tweedehands gekocht, op Ebay, voor nog geen EUR 30,00 inclusief verzendkosten… En er staan er genoeg te koop op Ebay. Of als je liever nieuw koopt; Amazon UK heeft ‘Delia’s complete how to cook’ for maar GBP 15.00 op het moment.

Leave a Reply to Martine Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)