okt 072008
 

In gewoon Nederlands: gehaktballetjes in tomatensaus. Alweer balletjes? Jawel, nog één keertje.

Afgelopen donderdag was ik op een kookworkshop (tapas maken) met ex-collega’s. Met A. samen maakte ik albondigas. Ze is Spaanse, en ze vond het recept maar niks; ze wilde het maken zoals haar moeder het haar had geleerd. Ik vond het om andere redenen een minder geslaagd recept, namelijk omdat het gehakt nauwelijks gekruid werd kwam de smaak van het gerecht vooral uit de saus. En die saus moet je dan echt van verse tomaten maken, en niet uit een pakje (en zeker niet zoiets barbaars als ketchup).

Daarom nog één keer, voor het laatst, een gehaktballetjes recept. Voor de tomatensaus heb ik al zoveel recepten gegeven, zie bijvoorbeeld hier en hier, dat jullie wel weten dat ik de saus bij voorkeur van rijpe tomaten maak, en niet uit een pakje. 

Maak het je dit keer makkelijk, gewoon een kilo goede tomaten kopen op de markt — kost minder dan een euro –, dat is dus ook helemaal niet duur. De tomaten even inkruisen, een minuut in kokend water en dan ontvellen. Harde stukjes er uit snijden. Een middelgrote ui fijnsnipperen, samen met een fijngehakt teentje knoflook in wat olie zachtjes aanbraden, daarna de tomaten erbij en een half uur laten pruttelen. Eventueel water of een scheutje witte wijn toevoegen als het vocht te snel verdampt. Op smaak maken met kaneel, en een beetje zout en peper. Zeven hoeft niet.

Dan de gehaktballetjes. Het recept dat ik hier geef is uitermate geschikt voor grotere hoeveelheden. Het gehakt is niet zo plakkerig, dus je kunt heel snel werken. Doe in de keukenmachine:

 • 250 gram mager lamsvlees in stukjes (maal die even voor) of lamsgehakt
 • 250 gram mager rundergehakt
 • 1/2 middelgrote ui gesnipperd
 • 1 (bruine) boterham zonder korstjes in stukjes
 • 1 eetlepel paneermeel
 • 1 ei

en maal helemaal fijn tot je een bijna gladde massa hebt. Doe die over in een kom en meng met de kruiden:

 • 2 eetlepels peterselie
 • 2 eetlepels munt
 • 2 eetlepels bieslook
 • snufje komijnpoeder
 • snufje piment
 • beetje peper en zout

Meng door elkaar, en deel het in vier gelijke delen. Bij mij plakte het nu al niet meer, maar eventueel gebruik je nog een beetje bloem in het vervolg. Rol elk van die vier delen uit in een gelijkmatige cilindervorm. Snijd elke rol dan in 8 even grote stukjes, en rol van elk stukje een balletje. Zo heb je heel snel 32 balletjes uit een pond gehakt. Volgens A. moet je elk balletje nog authentiek met bloem bestuiven, van mij hoeft dat niet.

Bak ze aan alle kanten goudbruin in een beetje olie. Ze zijn dan al vrijwel gaar. Laat ze nog even meesudderen in de tomatensaus.

Wij aten zondag de ene helft als saus bij pasta, en maandag de andere helft bij aardappelen en boontjes uit de oven.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)