aug 172007
 

Hoofdgerecht voor twee personen.

Donderdag maakten we een variant met gecarameliseerde uien. Dit is losjes gebaseerd op een Libanees recept van Claudia Roden, waarin de uien na het koken nog worden gepureerd en deels meekoken met de rijst. Maar mijn rijst was dit keer al de vorige dag gekookt, dus dat moest wat anders.

  • 3,5 ons pangasius filet (met wat zout en peper, en bebloemd) in zes stukken
  • drie koppen gekookte rijst
  • een pakje kleine asperges
  • een flinke hand fijngesneden munt
  • 1/2 theelepel piment
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel komijn (optioneel)
  • 2 eetlepels gewelde rozijnen
  • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitjes
  • een pond uien, schoongemaakt in dikke plakken gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • half glas rode wijn

Maak eerst de uien. Doe uien en olie in een pan, zet deze (met deksel er op) een kwartier op een laag vuur. Zo nu en dan controleren of het niet aanbrandt en omscheppen. Als de uien goed gaar zijn kan de deksel er af en mogen ze nog een kleurtje krijgen. Tenslotte de wijn er bij en laten inkoken.

De asperges drie tot vijf minuten koken.

De helft van deze uien gaat door de rijst, de andere helft komt als garnering op de vis. Doe wat olie in de wok, de (helft van de) uien en de overige ingredienten erbij en warm de rijst op.

Gril ondertussen de vis. Zorg dat de vis klaar is als de rijst is opgewarmd, dien direct op. Maak een mooi bergje rijst op het midden van het bord. Leg er drie stukken vis omheen en garneer met de uien.

  2 Responses to “Vis met veelkleurenrijst (2)”

  1. De receptjes met bijbehorende eetlustopwekkende foto’s zien er altijd aantrekkelijk uit. Complimenten !

    Wat ik mis, zijn de wijntjes, die de smakelijke gerechten (behoren te) flankeren.

    Of wordt er in Huize Ooijer geen wijn meer gedronken ?

    Sinds WBW is wijn in de culinaire gedachtengang van Mr. Ooijer, mijns inziens, een ondergeschoven kindje -)

    Ed

  2. “Receptjes”, Ed? Dat vind ik niet. Kook mij na en verzin een betere wijn :-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)