mrt 242007
 

Lekkere groente-recepten zijn vaak (voor mij) gegrild, gebakken, of uit de oven. Zo te zien heb ik er al heel wat op deze voedselblog gezet. Een overzicht staat in deze post, met nog een paar extra recepten die ik niet eerder publiceerde.

gebakken lof met Vermouth

Snij de struikjes lof doormidden en haal het "kontje" weg. Bak in een beetje olie in de koekenpan.

Laat ze liggen zoals ze er in gaan, nooit keren. Als ze een beetje zacht zijn geworden, blusssen met wat droge vermouth (dat is in feite de enige reden dat ik een fles Vermouth in huis heb). Deksel er op en nog een minuut of 7 doorkoken tot de onderkant gecarameliseerd is.

gebakken broccoli met tomaat

 • 400 gram broccoliroosjes
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 125 gram tomatenblokjes uit blik
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en licht gekneusd
 • chili-olie

Van Tessa Kiros. Kook de brocoli eerst een paar minuten in kokend water met zout. Giet af maar houd ongeveer 3 eetlepels kooknat apart.

Verhit een eetlepel olie in een kleine pan en voeg de tomatenblokjes toe. Laat 10 minuten sudderen. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de knoflook tot hij geurt. Voeg de broccoli toe en bak enkele minuten mee tot licht krokant. Voeg de tomatensaus en het achtergehouden kookvocht toe. Doe een deksel er op en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen. Serveer met een paar druppeltjes chili-olie.

gewokte spruiten met walnoten

Dit is een beetje tricky. Snij de spruiten in schijfjes en wok ze. Persoonlijk vind ik dat ze dan wat te hard kunnen blijven. Je kan ze ook eerst een paar minuten koken. Als je ze daarna wokt, loop je het risico dat het te veel een prutje wordt als ze al niet stevig genoeg meer zijn.

 • 400 gram kleine schoongemaakte spruitjes, in schijfjes gesneden
 • theelepel kerrie
 • 50 gram walnoten
 • olie, peper en zout

eerder gepubliceerde groente-recepten

  3 Responses to “Verzamelde groente-recepten”

 1. Beste Mr. Ooijer, over de witlof met Vermouth:

  Veel recepten met witlof ken ik, en vind ik lekker: vanaf de klassieke met ham en kaas en puree uit de oven (maak ik nog regelmatig voor mijn 90+ moeder, en soms ook voor onszelf) tot de varianten met balsamico en tijm en feta etc.etc..

  Maar deze intrigeerde me bovenmatig.
  Heb er speciaal een fles Vermouth voor aangeschaft, geprobeerd en……

  Oei, Oei, Oei, welk een mooi, super-simpel bijgerecht en werkelijk “vurrukkulijke” combinatie is dit!!

  Ik hou deze erin, en heb er inmiddels, naast mijzelf, al herhaaldelijk een aantal zeer kritische eters mee kunnen verbluffen…(ja, ja, natuurlijk hen geattendeerd op je site).

  Dank voor je mooie en enthousiaste blog met veel lekkers, maar vooral voor deze topper!!

  Kijk, ik ben ook dol op koken, en heb er groot plezier in uren – mooi muziekje op de achtergrond – in de keuken te staan hakken en snijden en mengen en zeven en voorbereiden en koken, maar….de grootste bewondering blijf ik hebben voor recepten die met slechts een paar perfect combinerende ingredienten dat “wow”-effect op je smaakpapillen opleveren, en deze “gebakken lof met Vermouth” voldoet daar 200% aan.

  Complimenten!!

  sanne

 2. ik dit echt allemaal uitproberen.Ben zo en zo al gek op witlof en met vermouth??????hhmmmmmmmmmmm

 3. bij wild smaakt witlof lekker roergebakken afgeblust met pedro xemines zoete scherry en laten carameliseren

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)