mrt 302007
 

Mijn eerste zelf bedachte aardappelrecept (25 jaar geleden) bestond uit jonge krieltjes, net lang genoeg gekookt. Ik deed wat (rauwe) venkel erbij, veel bieslook en de rest weet ik niet zo goed meer, maar in ieder geval ging dit de dag van te voren de koelkast in en werd dan als salade — ongetwijfeld nog met olie, azijn etcetera erbij — de volgende dag opgediend. "Overnite Sensation" — naar een nummer van Frank Zappa.

Zo slecht was dat nog niet. Al heb ik het nooit meer zo gemaakt.

En al heb ik intussen veel bijgeleerd, ik heb nog wel wat te ontdekken. Dat komt missschien omdat ik zo vast gebakken zat aan de Nederlandse traditie die aardappelen eerst kookt. In een heleboel van de recepten hier onder doe ik het anders: eerst bakken in wat olie, of in de oven. Het probleem is dat het resultaat nog niet zo voorspelbaar is. De ene keer, met de ene soort olie, zijn de aardappel gewoon gaar na frituren, de andere keer worden ze te snel donker en moet ik ze laten nagaren in de oven. Een derde keer wil ik dat laatste juist, maar dan vind ik ze weer te bleek. Het is duidelijk een kwestie van het soort olie en de temperatuur.

Niet dat het slecht gaat, het wordt uiteindelijk toch altijd lekker. Zoals in 2006 al de eerste avond in Gijon met (een vreemde oven en) paprika en olijven uit die oven.

Hieronder een lijstje van recepten voor aardappelen die op deze site staan.

Gekookte aardappels

D’r is eigenlijk maar één manier: jonge krieltjes, gekookt, en dan met wat echte boter en een toefje peterselie. Toch?

Gebakken (gefrituurde) aardappels

Even aardappelen bakken. Hoe vaak heb ik dat niet op de traditionele manier gedaan — voor de kinderen– , eerst koken en dan (als je ze niet per ongeluk kapot gekookt hebt) in plakken snijden en bakken. Het kan veel simpeler en lekkerder, maar wist ik veel. Eén truc is dat je de schijfjes meteen rauw een minuut of vijf bakt in de olie (of boter) in een koekenpan en dan de deksel er op en het vuur laag gedurende een kwartier. Dat levert je stevige gare aardappelschijfjes op die je verder kan bakken.

Aardappelpuree

Aardappels uit de oven

  One Response to “Verzamelde aardappel-recepten”

  1. Ik stoom de aardappels altijd even voor het bakken, werkt prima. En om even te laten zien dat ik ook Zappa kan parafraseren: you are what you eat…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)