jun 122007
 

Het was even stil. Zondag, na dit prachtige voorgerecht, had ik mijn hand verbrand bij het afgieten van de pasta. In zelfgekozen zieligheid  zette ik de DVD van Loreena McKennitt op en vergat die avond verder alles. Maandag naar de cardioloog, die me vertelde dat-ie me pas over een jaar weer wilde terug zien. In zelfgekozen zaligheid fietste ik een half uur naar het Denksportcentrum, dronk tenminste een fles wijn (wellicht meer) en fietste daarna weer met veel meer moeite het half uur terug.  Maar goed, dit recept. Het is zeer de moeite waard, al deed ik er 1,5 uur over om het te maken.  Van Achille Pinna op Sardinië. Gejat uit het blaadje in het vliegtuig.

2007-06-20a

Terrina di tonno con verdure estive e salsa di peperoni

  • 400 gram tonijn
  • 1/2 koolrabi
  • 4 wortels
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika’s
  • 20 gr gelatine
  • olie, fleur du sel, chili peper
  • bieslook

De paprika’s een half uur in de oven op 200 graden bakken. Regelmatig keren! Daarna een tijdje laten rusten onder een theedoek. Ontvellen, schoonmaken en dan in de blender met olie, fleur du sel en een beetje peper. Zeven en bewaren.

Overige groentes snijden in 3 mm dunne plakjes. Blancheren in heel veel kokend water (de koolrabi wat langer dan de rest) en daarna afkoelen in koud water. Laten uitlekken en drogen.

Tonijn even aangrillen in een heel hete non stick pan (of grilpan).

Terrine nemen en de bodem en wanden bedekken met folie. Groentes overgieten met gesmolten gelatine (*). Bodem en wanden van groentes maken in de terrine. Tonijn in het centrum en bedekken met de rest van de groentes. Aandrukken en minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Opdienen met de (koude) rode paprikasaus en wat bieslook (die ik in de foto natuurlijk nog vergeten was).

Commentaar: fantastisch (voor)gerecht, wel veel werk, en zowel Sylvia als ik hadden iets meer peper, kracht, gewild. In het oorspronkelijke recept staan ook nog roze pepers, maar het is niet helemaal duidelijk waar die dan in horen. Bovendien bleken die van mij op te zijn gegaan in de laatste Gravad lax.

Het leuke is dat dit met elke combinatie van groentes kan werken. Het origineel had snijbiet in plaats van de koolrabi (ik weet niet waar ik hier snijbiet kan krijgen, anders dan op bestelling).

(*) Gelatine smelten: leg de blaadjes eerst een minuut of 10 in koud water, knijp ze dan uit en doe ze in een kommetje. Dit kommetje verwarm je voorzichtig au bain marie. Dan smelt het. Kom er nog niet met je handen aan, want het plakt nogal. Daarna moet het heel snel over de groentes en in de terrine, want het gaat snel stollen. Op de foto zie je een soort kristallen van gelatine, die zich al tijdens dit proces vormden. Misschien moeten die groentes toch niet zo vreselijk afgekoeld zijn?

  One Response to “Terrine van tonijn met zomerse groenten en rode paprika saus”

  1. Mooi foto! Ik ben niet zo gek op vers tonijn maar de idee van een terrine is wel leuk! En de salsa van pepers … mmmm!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)