dec 232007
 

Ofwel twee kleine (omgekeerd) appeltaartjes.

Mijn dochter heeft diabetes type 1 en daarom leek me dit wel een leuk taartje om voor kerst voor haar te maken. Hij staat op een nieuwe site, Koken in Beeld, die vooral gemaakt is voor jongeren met diabetes die gezond en lekker willen eten. Het is een soort on-line kookprogramma en de video’s zijn van uitstekende kwaliteit.

Wij kookten dit gisterenavond proef:

  • 1 jonagold appel
  • 60 gram suiker
  • flink snufje kaneel en een paar rozijnen
  • 2 plakjes bladerdeeg
  • 2 aluminium bakjes van 12 cm doorsnede

Maak een karamel van de suiker en wat water. Kijk vooral naar het filmpje om te zien hoe dat moet — dan weet je meteen dat je je hier nooit aan wilt branden. Voorzichtig dus!

Giet van de karamel de helft in één bakje en de andere helft in de andere. Leg daarop een halve in stukjes gesneden appel (moest een hele zijn, maar dat lukte me niet). Daarop een snufje kaneel en wat rozijnen. Daarover een plakje bladerdeeg dat je aan de randen goed instopt, zodat de onderkant dicht is. Maak een gaatje bovenin. In de oven (zet er een lekbak onder, want als de karamel er uit lekt sta je later een half uur de oven te boenen) op 180 graden. Maar hoelang? In het recept staat 15 minuten, maar ik had wel 35 minuten nodig voordat er een mooi lichtbruin gebak ontstond. Ik heb wel eens eerder zoiets gemaakt en toen was het ook al snel een half uur, dus ik denk dat er iets fout is in het oorspronkelijke recept.

Haal ze uit de oven, en, zodra ze enigszins te hanteren zijn, haal de taartjes uit de bakjes en keer ze om. Warm zijn ze lekker, maar de volgende ochtend koud ook.

Wat vonden we er van? Ze smaken zo precies alsof ze bij de bakker vandaan komen — een klassiek appelgebakje. Dat is positief bedoeld, maar voor ons is het een beetje te zoet. Wij gaan het dus wèl maken, maar met een wat minder zoete appel, bijvoorbeeld een Bradbury, met wat minder karamel en flink wat citroenrasp. Daarnaast vinden we het best nog wel een grote portie als toetje, dus misschien een halve per persoon? Dan kan er nog wat vers fruit en ijs bij.

  2 Responses to “Tartelettes Tatin”

  1. Lijkt me heel lekker en het ziet er prachtig uit! Misschien een idee om dit in een hele vlaaivorm te maken, doorsnee 24 cm en dan gewoon puntjes op maat te snijden? Zo’n half taartje is zo half…
    Citroenrasp, lijkt me heerlijk, misschien zelfs een paar flinterjes rode peper erover?

  2. Ik sta licht in dubio :-) Het gaat ongetwijfeld ook en net zo goed in een grote vorm. De appeltaart met rode peper en rozemarijn heb ik lange tijd op het lijstje gehad — tot deze langskwam.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)