okt 172007
 

Sinds we — het werk– in een nieuw gebouw zitten in Utrecht sta ik héél vroeg op, want na de file kan ik er zeker niet meer parkeren. Dus ga ik ook vroeg terug, en vanmiddag in de auto bedacht ik wat ik vanavond zou maken. Half vijf thuis? Net genoeg tijd voor een stoofschotel. Het werd Stifado — Grieks voor een stoofschotel met gestoofde uien en rundvlees (let op de volgorde).

Het werd ook een openbaring(*). Ik maakte al heel vaak de vergelijkbare Franse boeufs maar dit vond ik een klasse beter. Hoe het komt weet ik niet, misschien de kaneel en de ui die het natuurlijk heel smakelijk maken — of is het mijn nieuwe oven?

Hier volgt het recept, en we aten het met een simpele tzazikis (= komkommer met zure room) en aardappelen plus paprika’s uit de oven. Voor twee personen, en tenminste één extra portie voor de volgende dag.

  • 500 gram runderlappen (in forse dobbelstenen gesneden)
  • olijfolie
  • 2 gesnipperde uitjes
  • 4 gehakte teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1/2 kop water
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 gekneusd chili pepertje
  • zout en zwarte peper

Vlees braden, later uitjes en knoflook erbij voegen en zachtjes verder aanbraden. Ondertussen in ovenschaal rest van de ingrediënten mengen. Vlees er door heen gooien.

  • een goede rode wijn, hoeveelheid naar behoefte.

Ik nam een Zuid-afrikaanse Pinotage en zorgde dat alles net onder stond. Het ging in de oven op 180 graden gedurende 1,5 uur. Daarna heb je nòg een uur nodig voor de uitjes, dus let op.

  • 3,5 ons schoongemaakte hele uitjes, of sjalotjes — dat gebruikte ik.

Die uitjes toevoegen en nog een uur mee laten sudderen. Ik heb ze een keer onderweg gekeerd en ook nog wat wijn toegevoegd. Dat werkt heel prima, al herinner ik me ook een heel aantrekkelijk recept waarin de uitjes geheel onafhankelijk van het vlees mogen sudderen in wijn en kruiden.

(*) We vragen ons nu al af wanneer we dit nog een keer maken. Het recept komt uit "Wijn in de keuken" van Janny de Moor. Dat is een boek dat ik binnenkort nog verder wil bespreken / gebruiken, want het is echt een prachtig boek.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)