dec 022007
 

Brooddeeg maakte ik regelmatig voor Empanada’s, maar of ik ook ooit zelf een brood maakte? Ik kan het me niet herinneren, ik ben dus een absolute beginner in het zelf bakken. Als je hier komt om het van mij te leren: doe het niet, ga naar een Lien of Arden, die zijn veel beter.

Die hadden bijvoorbeeld ogenblikkelijk gezien dat het recept op pagina 281 van "de Smaak van mijn herinnering" onvolledig is. Ik zag het pas bij tweede lezing: er staat niet hoeveel water je moet gebruiken. Er staat wel meer niet en zo te zien is de hele eerste alinea weggevallen. Ik onderdrukte een lichte aanval van paniek want gelukkig stond er verder terug in dit kookboek nog iets vergelijkbaars en hielp Google ook nog mee. Ongeveer één dl water per 200 gram meel lijkt de norm.

 • 15 gram verse gist
 • 1 theelepel suiker
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 dl lauw water

Gist verkruimelen in een kommetje. Andere ingredienten er doorroeren. 10-15 minuten laten staan (dan zie je dat de gist is gaan werken, er zit een soort schuimlaagje op).

 • 400 gram broodmeel (ik nam tarwemeel)
 • 1,5 theelepel zout
 • 0,5-1 dl lauw water

Ondertussen zeef je het meel in een heel grote kom. Bij dit meel blijft er echt wel wat achter, zemelen of zo en ongetwijfeld heel gezond, maar ik gooide het weg. Zout er bij. Door elkaar mengen. Maak een kuiltje in het midden.

Gistmengsel in het kuiltje met de rest van het water. Ik vond het bij een halve dl al nat genoeg. Voorzichtig door elkaar mengen tot het een beetje een samenhangende bal is. Deze op een met bloem bestoven werkblad 10 minuten kneden. Terug de kom in, die we met een theedoek en een handdoek overdekken. Wegzetten op een warme plaats. Bij ons is dat de vloer, we hebben vloerverwarming!

Na 1,5 uur gaan we verder.

 • paar geroosterde tomaatjes
 • paar in stukjes gehakte olijven

Het sterk gerezen deeg wat terugkneden naar de oorspronkelijk grootte. Door twee delen. In de eerste helft wat olijven doen, en proberen een soort stokbroodje te maken. Idem bij de tweede helft met de tomaatjes. Dat lijkt makkelijk, maar het vraagt tijd en energie om het weer goed te kneden. Dan moet je ze nog een half uurtje laten rusten.

In een op 220 graden voorverwarmde oven nu de twee stokbroodjes leggen op een bakplaat. De gaartijd is 20-25 minuten. Het brood is gaar als je op de onderkant kunt kloppen en een hol geluid hoort.

En ja, het klopte allemaal al zag het er nu nog niet zo mooi uit. Wat me zo intrigeert is dat ik eigenlijk iets heel basaals heb gemaakt — iets uit de begintijd van de Eur-Aziatische beschaving — en dat het helemaal niet makkelijk is. Een visje bakken of stoven is echt simpeler, zie het volgende recept.

Ik heb twee vragen.
[1] Je kunt veel lezen over de oorsprong van de landbouw wanneer de granen gedomesticeerd worden. Maar wanneer is voor het eerst gist toegevoegd en hoe heeft men dat ontdekt?
[2] Heel praktisch: ik heb nog 35 gram gist over in de koelkast en niemand kan me vertellen hoe lang dat nog goed zal blijven:-)

  3 Responses to “Mr Ooijer bakt twee broodjes”

 1. Verse gist is een paar weken houdbaar, in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. Dan is het een paar maanden lang houdbaar.

  Over de oorsprong van gist staat op wikipedia wel een aardig stukje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Brood

 2. Misschien Harold McGee erop naslaan?

 3. De verhoudingen voor een basisbrood zijn:

  bloem/meel: 100%
  vocht: 60 – 63%
  zout: 2%
  vet: 3 – 5%
  gist: 1 – 2%

  Succes met je volgende broden! Ik zou het zelf anders doen, dus als je advies wilt hebben dan weet je me te vinden :-))

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)