mei 182007
 

Zoals ik eerder zei, ik zou nog een keer dat recept proberen van een taart die lang geleden mislukte.  Welnu, die mislukte vrijdag weer. Het komt uit een kookboek dat ik al 25 jaar heb, het kwam bij de oven in de keuken in ons vorige huis. Dat is een prima kookboek, het is de bron van een aantal klassiekers in huize Ooijer, zoals de Gravad Lax en de eendeborst met meloen en frambozen die de kinderen nog elke Kerst willen.

Maar nu durf ik toch echt te zeggen dat dit recept niet klopt. De bedoeling is een chocolade cake te maken die je horizontaal in 4-en kunt snijden, en — nou ja — de cake is gewoon niet hoog genoeg om dat voor elkaar te krijgen.  In 2-en lukt me nog net en dan houdt het op. En toen ik daar was aangeland had ik een echte deja vu, oh, shit, dat was het punt waar het 10 jaar geleden ook op mis ging. Maar wat ik toen niet zag zie ik nu wel: misschien hoort er wel bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) in het recept. En dat staat er niet.

Redden wat er te redden valt, en het resultaat smaakt in ieder geval nog heel aangenaam. Een custard-laagje met mango en aardbeien. Een vleugje Grand Marnier.

  6 Responses to “Mislukte Chocoladetaart Romanovski”

 1. In het tradionele victoria sponge recept wordt ook geen bakpoeder gebruikt. De truc zit hem in het goed schuimig kloppen van de boter en suiker (het moet bijna wit zijn geworden, zolang moet je het mixen). Je moet namelijk lucht inbrengen. Daarna de eieren luchtig loskloppen voordat je ze aan het boter/suiker mix gaat toevoegen één voor één. Daarna de bakmeel er voorzichtig doorscheppen met een lepel, zodat je de lucht er weer niet uitklopt. Daarna bakken in 2 bakblikjes.

  Als je dat te veel werk vindt kun je bakpoeder of sodium bicarbonaat toevoegen.
  Maar wel bakken in 2 bakblikjes.

  Groet,
  Jo

 2. Het oorspronkelijke recept had 300 gr eieren, 160 gr suiker, 130 gr patent bloem en 30 gr cacaopoeder. Geen boter te bekennen. Zou dat de fout kunnen zijn?

  Ik heb de eieren flink staan opkloppen maar dat was kennelijk niet genoeg. In een ander recept dat ik heb, wordt het eigeel bij de suiker gemengd, en het wit apart helemaal opgeklopt. Zou dat helpen?

 3. Als er geen boter of margarine inzit, dan heb je een zoete pannekoek beslag en geen cake lijkt mij. Je kunt ook wat je zegt de eidooiers met de suiker goed schuimig kloppen en de eiwitten apart goed stijfkloppen. Dan voeg je eerst de meel en cacaopoeder aan de eidooier mix toe en als laatste de stijfgeslagen eiwitten.

  Nog een tip: zeef de meel en cacaopoeder eerst (om er lucht in te brengen)voordat je toe voegt aan de eidooier mix.

  Patentmeel is nogal zwaar. Je zou cakemeel kunnen zoeken, zonder rijsmiddel dan wel, die is een stuk lichter en zal ongetwijfeld een beter resultaat geven.

  Groet,
  Jo

 4. hallo, ik heb wel een voor jullie misschien wel een rare vraag….maar kan iemand mij vertellen wat sodium bicarbonaat is en waar ik dat zou moeten kopen. Ik heb namelijk een recept voor een chocolade taart en heb dus geen flauw idee wat dit ingredient is/doet/eruitziet en nog belangrijker, waar ik het kan kopen!
  Alvast bedankt voor de hulp!

  Karin

 5. @Karin. Sodium bicarbonaat of Natrium bicarbonaat of baksoda, maar ook gewoon bekend als… zuiveringszout. Dit koop je bij de drogist. Het is bedoeld om het deeg te laten rijzen. Het is een base, en als het in aanraking komt met iets zuurs, vormt er kooldioxide. Dat komt snel vrij, dus deeg of beslag met baksoda er in moet je snel in de oven zetten, anders is het uitgewerkt. Er bestaat ook bakpoeder, een combinatie van wijnsteenzuur en zuiveringszout, met een zelfde soort uitwerking. Dat is te krijgen bij de supermarkt. Vuistregel: 1 gram baksoda kun je door 2 gram bakpoeder vervangen.

 6. Doe het met eiwit apart opgeklopt samen met suiker
  gesmolte boter met pure chocolade
  opgeklopt eigeel met suiker
  bloem
  en vanille suiker
  de precieze verhoudingen weet ik niet

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)