jul 242007
 

Na het eerste recept van "China Modern" viel het tweede een beetje tegen. De garnalen in noedels hadden een saus waarin de tomatenketchup mij te veel overheerste — het smaakte dus ook niet echt Chinees, meer fast food-achtig.

Maandag gebruikte ik van recept nummer drie alleen een simpel sojasausje voor bij garnalen of saté. Dat beviel goed, al kende ik het eigenlijk al.

Ook recept nummer 4 uit "China modern" was weer een hit. Het is echt zo’n klassiek wokrecept. Nou bijna, want eerst marineren we de kip in oestersaus. Samen met het 5-kruidenpoeder geeft dit het gerecht zijn bijzondere smaak. Deze blijft voorlopig op het repertoire!

* 300 gram kipfilet van goede kwaliteit in blokjes gesneden
* 2 eetlepels oestersaus waarin je de kip eerst een uurtje marineert
* zout en peper voor in de marinade
* 1 eetlepel maizena voor door de kipmarinade

* 1 eetlepel fijngesneden knoflook
* 1 eetlepel fijngesneden gember
* een fijngesneden ui of bosui
* olie
* 200 gram paksoi
* een halve paprika in stukjes en eventueel nog andere groente
* 2 dl kippenbouillon
* een theelepel 5-kruidenpoeder
* 2 eetlepels donkere sojasaus
* 2 eetlepels rijstwijn (shaohsing) of sherry
* maizena of allesbinder

Marineer de kip een uurtje. Verhit dan een wok, doe er wat olie in en fruit de knoflook, gember en ui, en daarna de kip. Als deze dichtgeschroeid is voeg de groentes toe, en zet wat lager. Blussen met de rijstwijn en de sojasaus. Voeg 5-kruidenpoeder toe. Nu de  bouillon toevoegen, roeren en wat inkoken. Tenslotte binden met een papje van maizena of allesbinder.

Dit kan je makkelijk warmhouden in een oven op 70 graden tot de rest klaar is. Ik maakte er ook nog een gemengde 4-kleurenrijst (zie foto) bij.

  2 Responses to “Kip in oestersaus met paksoi van Ching-He Huang”

  1. waar kan ik de 5-kruidenpoeder kopen?

  2. elke toko, bij de grote supermarkt maar ook bij ïslamitische” supermarkten/slagerijen.
    Het is aardig ingeburgerd in nederland om het maar zo te zeggen.
    Gebruik het ook voor heel veel andere dingen met andere woorden leef je uit/experimenteer!
    Groetjes pgr.nl

Leave a Reply to Ria de Vuijst. Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)