jul 292007
 

Dit is een onwaarschijnlijk mooie combinatie die ik ontleende aan Claudia Roden. Eerst maken we de saus in dit plaatje (op de voorgrond de Harissa van gisteren).

2007-07-29a

  • 150 gram pijnboompitjes
  • sap van één citroen
  • wat zout
  • 2 fijngesneden tenen knoflook
  • een witte boterham zonder korst (ongeveer 30 gram)

Week het brood in wat water, en maal ondertussen in de keukenmachine de pijnboompitjes en de knoflook fijn. Knijp het brood wat uit, doe het met de rest van de ingredienten bij het mengsel in de keukenmachine en pureer wat meer. Als het iets te dik is voeg je wat water bij.

Je weet niet wat je proeft, het is al echt heel bijzonder. De pitjes laten wat olie los, dus het heeft ook nog iets weg van een mayo.

  • een pond kabeljauw stukken
  • een citroen in stukjes gesneden
  • zout en peper
  • aluminiumfolie

Droog de vis af en maak een pakje in de folie, met zout en peper en wat citroen.

Bak dit 40 minuten in een oven van 180 graden. Laat afkoelen, doe dit in een mooie schaal, en bedek met de saus. Garneer met:-

  • wat geroosterde pijnboompitjes
  • platte peterselie
  • extra parten citroen.

Het mag lauw of koud geserveerd worden, de smaak is dan misschien nog wel beter. Ongelofelijk hoe zo’n onwaarschijnlijke combinatie van smaken werkt!

2007-07-29b

Ik gaf er een Griekse salade en wat Spaanse aardappelen bij. Maar dat was bijzaak: dit recept was de topper van vanavond.

  2 Responses to “Kabeljauw met pijnboompittensaus”

  1. je enthousiasme geeft de doorslag, Jan, ik heb het toegevoegd aan mijn lijstje ‘nog eens maken’.
    op een of andere manier doet me ook heel erg denken aan een gerecht met vis en ei uit het Midden-Oosten, dat is ook zo’n combinatie die je niet zo 123 verzint, maar die erg lekker bleek. ik zal het weer eens opzoeken..

  2. Het is net als bij Vitello Tonnato (kalfsvlees met tonijn) — als je het nooit geproefd hebt weet je niet dat het werkt.

    In dit recept heb ik natuurlijk weer mijn eigen aanpassingen gemaakt, dus raadpleeg s.v.p. het origineel (in 1001 Smaken). Ik weet al wel dat ik de volgende keer de vis anders zal doen. Dan ga ik op zoek naar een hele Dorade van zeg ruim een kilo schoongemaakt, met een buikje gevuld met citroen en peterselie, en die gaar ik dan in mijn nieuwe oven. Over een week of vier:-)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)