jul 292007
 

Ik had in Israël een heel pittige salade-achtig sausje gegeten, die me aan Harissa deed denken. Toen ik naar de naam vroeg, noemden ze echter iets waar ik nooit van had gehoord. Zaterdag kreeg ik zin om te proberen het na te maken.

Als je Harissa uit een potje gebruikt, is er niet zo veel verschil met een sambal uit een potje. Maar zelfgemaakt is anders. Het is dan veel meer een gepeperd groentegerecht. Er staan recepten in de beide Moro kookboeken en in Arabesque. Ik verwachtte ook iets te vinden bij Claudia Roden, maar alleen in "De Joodse Keuken" komt het even voor, als een verschrikkelijk hete pasta. Arabesque is de bron van het recept dat ik zaterdag uitkoos — het is een simpelere versie dan die van Moro.

Ik pakte gisteren de fiets om vlak voor het sluiten van de markt voordelig nog een rode paprika en wat rode pepers te kopen (totaal 0,65 euro). De paprika wordt geblakerd in de oven, de pepertjes van hun zaadjes ontdaan en in stukjes gesneden. Doe dit met keukenhandschoenen aan en zorg dat er straks geen restjes peper op handen of keukengerei achterblijven!

1 theelepel is 5 ml

* 9 rode pepertjes zonder zaadjes in stukken
* een geroosterde en ontvelde schoongemaakte rode paprika in stukken
* 2 tenen knoflook door de knijper
* 1 theelepel fijngewreven korianderzaad
* 1 theelepel fijngewreven komijnzaad
* 1 theelepel zout
* een handje verse korianderblaadjes
* een handje verse platte peterselie
* 60 ml olijfolie

Gooi alles in de keukenmachine en maal het heel fijn. Je hebt nu ongeveer 200 ml. Bewaar het in een potje, onder wat olie. In de koelkast blijft dan wel een paar weken goed. [*]

Vind je dit te heet, neem dan minder pepers. Als variant kun je ook de paprika vervangen door wat tomaten (die eerst zijn ontveld en ontpit). Of gebruik het volgende recept, het lijkt het meest op wat ik die keer in Israël at:

* paar tomaten, in piepkleine blokjes gesneden
* half uitje, heel fijngesneden
* stukje komkommer, in heel kleine blokjs
* 2 eetlepels van bovengenoemde Harissa

Meng dit door elkaar en je hebt een heerlijk pittige salade.

[*] Van Moro mag je de olijfolie niet in de keukenmachine mee laten draaien, want dan wordt de Harissa te licht van kleur! Je moet hem er later met de hand apart door mengen, en een snufje totmatenpuree voor nog wat extra rood toevoegen…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)