mrt 182007
 

Zoals beloofd ging ik iets uit het boek van Peter Gordon maken. Het was echt "fantabulous", maar ergens in mijn gedachten — had ik dit al niet eerder gedaan? Jawel, Sylvia kwam met de suggestie dat we zo iets al jaren geleden in een Römertopf maakten.  Okay, dit is dus een recept voor wie geen Römertopf (meer) heeft. Die topf is een poreuze aardewerken pot, die je zich helemaal vol laat zuigen met water, zodat wat er ook in gaat in zijn eigen sappen gaar kan koken.

Op deze foto geen poreuze Römertopf maar een geglazuurde ovenschaal van Le Creuset, en daar maakte ik een "Gratin" van aardappelen en groentes in. Dit is het boodschappenlijstje van ingrediënten:

  • pond schoongemaakte aardappeltjes, in schijven van ongeveer 5 mm dik
  • 3 ons schoongemaakte (winter)worteltjes, in kleine schijven
  • 3 ons schoongemaakte prei
  • flinke el vol gedroogde salie
  • een beetje olie (3 el)
  • zout en peper
  • een ons extra belegen boerenkaas in heel kleine stukjes
  • 1,5 dl water

Het kan heel goed met andere groentes — Gordon heeft knolselderie in plaats van de wortel.

Neem een grote ovenschaal. Maak van bakpapier een bovenkant die net zal passen in de ovenschaal. Doe 2 eetlepels olie in de bodem van de schaal.

Daarin de helft van de aardappelen. Dan de helft van de salie en de helft van de kaas. Daarop de groentes en weer de helft van de salie en de kaas. Tenslotte de rest van de aardappelen. Bestrooi steeds de aardappelen met wat zout en peper. Giet de 1,5 dl water over het gerecht heen.

De derde eetlepel olie gaat op het stukje bakpapier, dat met olie naar beneden de schaal een beetje moet afsluiten. Sluit het af, eerst met het bakpapier en dan heel grondig met aluminium folie.

Laat het 90 minuten (ja, 90 dus — dit is slow cooking) garen in de oven op 180 graden. Na de 90 minuten haal je de top van bakpapier en folie er af en gril je de top laag van de aardappelen nog even, en dan ziet het er uit zoals in mijn foto.

Ik had het zo goed afgesloten dat een halve dl water ook wel genoeg was geweest. Maar verder smullen. En let op de salie: dat is echt de smaakmaker in dit recept. 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)