dec 012007
 

Soms houd ik mij een beetje in wanneer ik een nieuw kookboek zie, want ik heb al zoveel moois dat de moeite waard is om weer uit te koken. Dit weekend ga ik weer eens aan de slag met Tessa Kiros’ "de Smaak van mijn herinnering". Ik vind het nog steeds haar beste boek.

Vanmiddag voorbereid wat ik morgen nodig heb: geroosterde tomaten. Je laat de tomaten in de lengte doorgesneden koken en wat uitdrogen in de oven. Dat klinkt simpel, alleen is helaas niet elke tomaat precies gelijk aan de ander dus ze zijn niet allemaal tegelijkertijd klaar.

  • een kilo tomaten (van een gram of 60 per stuk — bijvoorbeeld grote Tasty Toms)
  • peper en zout
  • wat olijfolie
  • wat Italiaanse kruiden

Zoals gezegd de tomaten schoonmaken en in de lengte doorsnijden. Peper en zout erover. Ze gaan op een bakblik met aluminiumfolie erop de oven in.  Ik kies "boven- en onderwarmte" , hete lucht gaat ongetwijfeld sneller maar dan loop ik ook meer het risico het te verknallen. Eerst een minuut of 20 op 200 graden, dan nog ruim 2 uur op 150. Maar let op, de tijd kan heel erg variëren en al vanaf een uur moet je kontroleren of de kleinere er al niet uit moeten.

Ik heb ze morgen pas nodig. We hebben er een paar vandaag op brood gegeten — heerlijk! — , maar het merendeel ging in een bakje, overdekt met olijfolie en gekruid met salie, tijm en rozemarijn voor een nachtje de koelkast in.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)