aug 272007
 

Een zondagje in huize Ooijer

Zegt Sylvia:

"Hey Mr Ooijer, ‘s-ochtends naar de sportschool geweest, en nu sta je al weer vanaf 14:00 uur te koken? Het is zondag – man – :-)"

"Ik maak weer Harissa. En ik wil ook weer eens Cigales maken, ik zag een leuk recept op het net. Maar daarvoor moet het filo-deeg zeker 1,5 uur ontdooien. En eh – wat ik vrijdag had verzonnen om te maken voor vandaag — ik was een beetje duf. Dat moet dus anders."

Ik was na een dip, op vrijdag, deze zondag weer gemotiveerd genoeg om iets leuks te maken, maar moest het wel doen met de ingrediënten die we vrijdag al in hadden gekocht. Harissa maken lukte zeker, ik had alleen niet genoeg verse pepers, het restant verving ik door gedroogde. Ondanks het verwijderen van alle zaadjes wordt de Harissa dan heel wat heter dan met verse rode peper.

De Cigales zijn de volgende klus. Dit zijn kleine filo-deeg rolletjes die je kunt frituren of opwarmen in de oven. Ik had nog een beetje filo-deeg over: genoeg voor 8 Cigales. Ze moeten gevuld met een feta-mengsel, maar ik heb alleen maar brie. Vulling :

* 1 ons brie in hele kleine stukjes
* 4 eetlepels munt (uit de tuin)
* 2 eetlepels pistache nootjes (in de pan gegrild en dan fijn gehakt)
* 2 tl komijn poeder
* peper en zout
* 1 geklutst ei om de cigales mee in te smeren (met een kwastje)

Alles door elkaar husselen en verder maken zoals in het boek van Claudia Roden staat. Maar ik vergis me: Claudia vraagt om boter, niet om ei. Ach, het werkt zo ook wel, al is het deeg iets te oud, en het resultaat iets te hard. Het is toch lekker, als ik het om 16:30 opdien als appetizer met Harissa.

Zegt Sylvia: "Ik denk dat ik de volgende keer nassi probeer te maken met Harissa in plaats van sambal."

Om 18:00 uur: "Schat; het ruikt lekker – wat is dat?"

Tja. Alles wat ik nu verder maak komt in principe uit de Delicious van september. Zo duf was ik eerst, ik sloeg gewoon het blad open op een willekeurige pagina en dat was dan mijn boodschappenlijstje. Wat ze ruikt is de quiche van uien en aardappelen met (de andere helft van de) brie. Ik heb niet zoveel veranderd aan dit recept, alleen is de helft van de brie al in de cigales gegaan.

Daarnaast maak ik van dezelfde pagina een eendeborst met frambozensaus op een bedje van rucola en wat kruiden. Staat ook in de delicious, alleen doe ik dit op mijn "eigen" wijze. De eendeborsten gaan een kwartier in de heel hete oven, daarna nog even onder de gril. Als je het goed doet, is het vet grotendeels krokant maar de eendeborst zelf nog steeds rosé. Je kan de frambozensaus maken als een vinegrette met frambozenpuré. Dat deed ik dus, zonder de boter.

Het was een heel gedoe, drie ovengerechten maken in één oven.

Dat is zo meteen geschiedenis. De keukenzaak heeft al gebeld dat onze nieuwe ovens er zijn, maar dat de kookplaat nog even op zich laat wachten. We hopen dat ze deze week alles kunnen installeren. Dus was dit wellicht mijn laatste kookavontuur met de oude apparatuur. Ik ga een paar daagjes op retraite. Donderdag kook ik misschien weer wat.

Inspiratie: Arabesque, 1001 smaken, Delicious sept. 2007,  the flying apple.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)