mei 072007
 

Ik ben geen bak-mens, en tot nu toe had ik maar twee taartjes op mijn repertoire. Sinds zaterdag een derde: de taart van aardbeien met amandelen. Via Klary heb ik dit gevonden op de BBC site, en het ging als volgt.

Ingredienten

    * 175g gemalen amandelen
    * 175g boter
    * 175g kristalsuiker
    * 175g zelf rijzend bakmeel
    * 1 ei plus 1 dooier
    * 500g aardbeien in plakjes

Spullen

    * oven voorverwarmd op 180 graden
    * taartvorm van 23 cm doorsnede
    * stukje bakpapier geknipt in de vorm van de bodem van de taartvorm
    * wat extra boter
    * foodprocessor

Maken

 1. Verwarm de oven voor. Leg het bakpapier op de bodem van de taartvorm en vet de randen in met wat boter.
 2. Meng alles behalve de aardbeien in de food processor tot een (kruimelig) deeg.
 3. Doe de helft van het deeg op de bodem van de taartvorm. Probeer de bodem goed te bedekken (ik gebruikte een vork). Daarop de aardbeien en daarop de rest van het deeg.  Je moet het er echt een beetje op masseren, anders blijft het niet bij elkaar.
 4. Bak eerst 40 minuten, leg er dan een stukje aluminium folie overheen, anders wordt het te donker. Bak daarna nog 20-30 minuten.
 5. Laten afkoelen, snij voorzichtig de zijkanten los van de rand van de taartvorm.

Resultaat

Ik: totaal anders dan ik had verwacht, het is een taart van 1,2 kilo, da’s best veel, maar het deeg heeft weinig volume. Ik had geen taartvorm van 23 cm doorsnede, gebruikte een vorm van 26 cm, daardoor een beetje erg plat. Maar heel erg lekker. Smaakt me nog iets te veel naar boter.
Sylvia: Heel erg lekker maar smaakt nu juist nog iets te weinig naar aardbeien.
Ik: Inderdaad, dit waren geen lambada’s.
Dochter-lief: laat het zich héél goed smaken en prikt daarvoor een beetje insuline bij.  Dat maakt een vader trots.

  3 Responses to “Aardbeientaart”

 1. Is een lekkere taart, ik heb hem van de week ook gemaakt. Heb wel de kaneel toegevoegd die in het originele recept staat en dat geeft net een beetje extra smaak. In plaats van zelfrijzend bakmeel heb ik patentbloem + 7 gram bakpoeder gebruikt. Toen ik alles in de springvorm had gedaan (24 cm) had ik er een hard hoofd in, maar het is tijdens het bakken helemaal goed gekomen. Zie foto’s: http://www.flickr.com/photos/uitdekeukenvanarden/486981580/ en http://www.flickr.com/photos/uitdekeukenvanarden/486981522/in/photostream/

 2. Leuk voor Klaartje dat haar bericht kennelijk diverse mensen aanzet zo’n taartje te maken!

  Mijn ervaring met taarten maken is niet zo groot, dat ik zo maar het recept durf te veranderen. Maar met een grotere springvorm had ik ook beter de hoeveelheden kunnen aanpassen.

  Wat ik vergeten was te zeggen was dat de aanleiding deze taart te bakken vooral het volgende leuke bericht op “herberg de ketel en de kurk” was: http://herbergdeketelendekurk.wordpress.com/2007/05/04/ezelsbruggetjes-voor-gebak/

 3. Hey
  Het was echt lekker man die taart Dat was dan mijn reactie
  Groetjes Amanda

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)