jul 262005
 

Dit recept van Annelène van Eijndhoven komt uit de NRC van afgelopen vrijdag. Het leek op een bij ons favorite couscoussalade van Jamie Oliver, dus toen mijn dochter zondag bleek te komen eten was de keuze snel gemaakt. De tekst hieronder is vrijwel letterlijk uit de NRC, maar waar ik het wat anders deed heb ik het veranderd. Het is geen volledige maaltijd: ik had nog spiesjes van ossenhaas erbij (zie de foto van 19 juni), en eerst een voorafje — de evergreen van avocado met een garnalenvulling.

Voor vier personen:
150 gram couscous
olijfolie
zout, versgemalen peper
2 middelgrote rode en idem groene paprika’s
4 bosuien
2 roma-tomaten
150 gram champignons en 150 gram Shii-take
2 eetlepels fijngesneden koriander, idem munt

30 gram walnoten
125 gram magere of Griekse yoghurt
1 theelepel geraspte citroenschil
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel tijmblaadjes
35 gram rucola
100 gram gemengde olijven

Schenk een kwart liter kokend water bij de couscous, roer er met een vork twee eetlepels olie door en wat zout. Laat de korrels 5 minuten wellen en roer ze af en toe los met de vork. Stort de couscous op een bord en wrijf de korrels los met de vork of tussen de vingertoppen. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten. Verhit twee lepels olie in een ruime koekenpan en bak daarin de paprikahelften 8 minuten lang. Keer ze halverwege om. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd de bosuien in smalle ringen. Dompel de tomaten in heet water; ontvel ze, snijd ze in kwarten en verwijder het zaad. Snijd de paddenstoeltes in plakken. Leg de paprikahelften in een grote ingevette ovenschaal.

Verhit nog eens twee lepels olie in een pan en bak daarin de paddenstoeltjes in 3 minuten gaar. Bak daarna de ringen ui, de couscous, de munt en koriander 2 tot 3 minuten mee. Strooi er zout en peper over. Vul hiermee de paprika’s en leg daarop een kwart tomaat. Dek de schaal met aluminiumfolie af en zet hem een halfuur in de oven. Meng voor de saus de walnoten met de yoghurt, citroenschil en citroenrasp en tijm. Leg op elk bord twee halve paprika’s – een rode en een groene – en schep er saus over. Garneren met rucola en olijven.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)