dec 112005
 

Lange tijd hier niet geschreven. Vanavond voor zes personen gekookt, en op aanraden van Sylvia was het dit keer eens gewoon westers. Aardappelen, groenten, gehaktbrood met saus.

Aardappelen: 1 kilo jonge aardappelen goed schoon boenen, in 4-en delen en in de oven op bakpapier. Besprenkelen met olijfolie, bestrooien met verse rozemarijn en zeezout. Een uur in de oven, voeg na een half uur wat gesneden uit toe. De oven staat op ongeveer 200 graden C.

Groenten [a]: neem spruitjes, boontjes, koolrabi, kook in één pan met een flinke dosis wildfond en een beetje water. maximaal een kwartier koken.

Groenten[b]: 3 of 4 fijne witlof, in twee stukken gesneden en het harde stukje er uit, braad ze aan in een beetje boter en blus af met een flinke dot vermouth. Laat een kleine 10 minuten doorkoken tot de vermouth is verdampt en de onderkant is gecarameliseerd.

Gehaktbrood: kilo gehakt. 2 fijngesneden uitjes, 1 eetlepel mosterd, twee eetlepels ketchup, zout, peper, 3 eieren, Meng goed door elkaar. Doe het in een cake vorm en bak in de oven op 200 graden C. gedurende 1-1,5 uur. Maar wacht even. Verberg een verrassing in het gehaktbrood. Ik had er stukjes wild in verborgen: van een goed gestoofde hazenbout. Je doet dus de helft van het gehakt in de vorm, dan de verrassing, en dan de rest. Ik heb het ook wel eens gemaakt met konijn, of — heel simpel — met hard gekookte eieren.

Mosterdsaus: dit smaakt vooral erg goed bij een gehaktbrood met een wild-verrassing. Snipper een uitje fijn en braad dat op een heel laag vuur geruime tijd, voeg dan wat wildfond toe en drie eetlepels van je mooiste mosterd. Twee takjes thijm. en 250 cc slagroom. Kook wat in en bind indien nodig met allesbinder. Op smaak maken met zout en peper.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)