Dooie mus

co2-002Om de een of andere reden is de pers plots enthousiast over het gelijk blijven van het niveau van CO2 uitstoot in 2014 door de energie-sector. Bron is een berichtje van de EIA.

Ik zet mijn wetenschappelijk getrainde hersenhelft maar eens aan. Waar gaat het over? Is dit alle CO2-uitstoot? Waarom bleef het gelijk?

co2-001Of het om het totaal of over het aandeel van de energie-sector gaat blijft een beetje onduidelijk in het persbericht. Maar eigenlijk doet dat er ook niet zoveel toe, als we naar de cijfers achter de grafiek kijken is er weinig reden tot vreugde. In 2013 was er een sterke stijging en van 2013-2014 staat het even stil.  Dat riekt naar regression to the mean, het gegeven dat na een uitschieter altijd een minder grote stap volgt. Is het ook anders te verklaren? Ja,

  1. In 2014 was er op het Noordelijk Halfrond een warmte record. Daar woont 70% van de wereldbevolking, die hebben dus minder verstookt dan het jaar daarvoor.
  2. In 2013 waren de kolen zo goedkoop dat er meer kolen werden verstookt dan verwacht, dus daarom was er extra uitstoot aan CO2 (kolen zijn wat dat betreft het ergste)
  3. In 2014 daalden de olieprijzen, die in het laatste kwartaal zelfs bijna gehalveerd waren ten opzichte van de top in 2013. Er werd dus in 2014 meer olie verstookt voor electriciteit, en minder kolen dan in 2013.

Voor de verdeling van de totale uitstoot zie het tweede plaatje van het EIA.

 

Leave a Reply