aug 052017
 

Ik kom nog eens terug op een oud recept, het taartje met bavarois-achtige vulling. Na er jarenlang bij de room ook nog iets van kwark of crème fraîche bij gedaan te hebben, maak ik het sinds kort van die room plus ricotta. Het blijkt toch een luchtiger geheel te geven. Ik probeerde ook maar eens zelf een bodem te maken in plaats van de gebruikelijke gekruimelde koekjes. Het geheel ging in een half-hoge taartvorm van 20 cm doorsnede.

Bodem

  • 25 gr bloem
  • 25 gr amandelmeel
  • 25 gr lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 2 el gesmolten boter
  • stukjes gedroogde kokos en mango

Ei heel goed los-, zeg maar opkloppen. Rest van de ingrediënten erdoor, dit beslag moet met enige moeite verspreid kunnen worden over de bodem van de (goed ingevette) taartvorm. Dit beslag is ontleend aan een appeltaartje met noten. Omdat die laag zo dun is, hoeft het maar kort in de oven, zeg 20 minuten op 180 graden. Uit de oven halen en even controleren op gaarheid, goed laten afkoelen.

Bavarois-vulling

Ik ben zo gewend aan dit recept, dat ik hier niet meer weeg of meet, het gaat allemaal op het gevoel met de taartvorm als richting gevend: die moet bijna vol.  De hoeveelheden hieronder zijn een schatting

  • 75 gr ricotta
  • 150 gr slagroom
  • 2 bakjes blauwe bessen
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3-4 blaadjes gelatine
  • 1 pond aardbeien
  • 1 bakje framboos
  • wat pure chocoladehagelslag

Slagroom goed stijf kloppen. Ricotta er door roeren. Blauwe bessen met vanillesuiker verwarmen in een steelpannetje tot ze kapot zijn. Gewoon geduld hebben, niet te hard laten gaan. Ondertussen de gelatine weken in koud water. De bessen pureren met de staafmixer (niet zeven!) en af laten koelen. Een schepje ervan in een ander pannetje weer opwarmen en daarin de uitgeknepen blaadjes gelatine oplossen. Dan snel alles door het slagroommengsel kloppen en dit in de koelkast laten opstijven.

De aardbeien in plakjes snijden. Dan afwisselend laagjes room en aardbei in de vorm op de bodem doen, eindigen met een laagje room. Daarop wat chocolade strooien en de frambozen er een beetje induwen. Het geheel gaat terug de koelkast in en heeft nog zeker een uur of drie nodig om stevig genoeg te worden.

Het was heerlijk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)