jun 102017
 

Twee toetjes met aardbeien.  De een van een paar weken geleden, een oud recept uit de Libelle.  De tweede leerde ik afgelopen woensdag op kookles, waarna ik er meteen vrijdag een paar vrienden mee kon verrassen.

Het was overigens weer een jaar met overheerlijke lambada’s – maar die bleven helaas heel duur. Volgens zeggen was de oogst overal matig geweest. Wat er nu is komt in alle soorten en maten, smaken en prijsklassen.

 

 

Sinaasappel-aardbei Tiramisu

“Zomers” staat bij het recept D dat kan al net – ook al zijn de meeste aardbeien nog uit de kas .

  • een pond aardbeien in plakjes
  • 3 sinaasappels, schil geraspt, sap uitgeperst, gemengd
  • 250 ml slagroom
  • 250 gr mascarpone
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 citroen, rasp en sap gemengd
  • rasp van pure chocolade (50 gr)
  • schaal van 20 bij 20
  • pakje lange vingers

Bedek de bodem van de schaal met lange vingers. Schenk daar de helft van het sinaasappel-mengsel over.  Meng de aardbeien met de helft van de suiker. Klop de slagroom stijf met de andere helft van de suiker. Roer de mascarpone los en dan door de slagroom.  Meng vervolgens met de citroen en de rest van de sinaasappel.

Bedek de lange vingers met de helft van de aardbeien. Daarover het roommengsel, dan de rest van de aardbeien. Laat minstens een paar uur opstijven in de koelkast. Schaaf vlak voor opdienen de chocolade erover.

Citroen Panna Cotta met gebakken plakjes aardbei

Maak eerst een Panna Cotta, die moet een paar uur (of nacht) opstijven.

  • 1 dl room
  • 1 dl melk
  • 1/4 stokje vanille
  • 30 gram suiker
  • 1 lepel sap van 1 citroen
  • wat citroen rasp
  • 1 blaadje gelatine

Schraap het merg uit de vanille. Meng met room en melk en verhit op laag vuur. Hoeft niet te koken, maar moet langzaam indikken. Week ondertussen de gelatine. Na een minuut of 20 vis je de resten van het stokje vanille er uit, lat nog even aan de kook komen, en doe de de gelatine en de citroen er door. Iets laten afkoelen, en twee glaasjes vullem met de Panna Cotta. In de koelkast minstens een paar uur laten opstijven.

Vlak voor opdienen plakjes aardbei snijden. In een koekenpan in een heel klein beetje boter een schepje suiker oplossen, aardbeien meebakken tot de suiker een beetje is opgenomen en dan meteen een scheutje goede balsamico erbij In een schaaltje even laten afkoelen en op smaak laten komen. Op de Panna Cotta scheppen en direct opdienen.

De citroensmaak kan subtiel zijn, maar te warme aardbeien drukken die smaak weg.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)