apr 222014
 

Kleine paarse artisjokjes. Hoe klaar te maken? De hardste stukjes verwijderen, tien minuten koken en dan doormidden snijden, werd me aangeraden. Dat werkt, maar het eet niet makkelijk. De smaak is wat extra bitter. Mooi is het wel.

2014-04-21a

Heeft iemand een betere suggestie of een aardig recept om het wat meer aan te kleden en de smaak te verbeteren?

 

  2 Responses to “Paarse artisjokjes”

  1. Barigoule: De steel en de harde buitenste bladeren er af halen, halveren, de bovenste helft van de bladeren er afsnijden. Spekblokjes in olijfolie bakken, klein gesneden wortel, uien en selderij erbij, de artisjokken toevoegen, ontvelde en ontpitte tomaten kleinsnijden en toevoegen, witte wijn erbij. Zout en peper. Met deksel op de pan laten stoven, ca. 1 1/2 uur. Er moet zoveel mogelijk vocht overblijven. Met stokbrood. Keilekker om met Jeroen Meus te spreken.

  2. Dit weekend, eerste paasdag ” estouffade printanière” gemaakt. Maar wat ben je hier in het oosten van het land afhankelijk van het aanbod. Het werd een combi van artisjok, tuinboontjes, tuinerwtjes, asperges, kleine uitjes, knoflookteentjes.
    De artisjokken, niet deze kleine paarse, maar zeker zo groot als anderhalve tennisbal,schoongemaakt. Stengel eraf, harde stugge bladeren en de bovenkant er flink afgesneden, het hooi verwijderd, ondertussen alles direct met de doorgesneden citroen inwrijven, in vieren snijden en ik hield vier keer een halve duim over van een artisjok dan. Daarna gekookt . Ongeveer een half uur om ze later nog verder te stoven, waren er nog harde stukjes aan de uiteinden van de blaadjes. Nog rigoureuzer aan het snijden, totdat ze voor mijn gevoel goed waren. Blancheer de asperges en de tuinboontjes,kleine uitjes waren de uiteinden van de slauitjes.inventief moet je zijn, niet? Dubbeldoppen was niet nodig van de tuinbonen, ze waren kleiner dan mijn pinknagel. Tuinerwtjes, mooie kleintjes uit de vriezer.
    Alles aanzetten in iets boter en olijolie. Peper, zout en fijngesneden peterselie erover. Heerlijk, dat wel, maar wat een werk. Artisjokken zoals deze zouden toch ook in de vriezer moeten zijn te vinden? Maar waar?
    Trouwens geserveerd met een cote de boeuf, kerntemperatuur 42 -45 graden. Aanbaksels met rode wijn losroeren en prachtige aardappeltjes Corne de Gattes in de oven. Een heerlijk paasgerecht!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)