jun 292014
 

Wat maakte ik zoal deze week? Een paar recepten wilden niet op de foto. Het frambozentaartje dat ik al zo vaak heb beschreven, was juist heel fotogeniek. Daarom vandaag zowel een foto van een taartje dat ik donderdag maakte als het recept van de kip met dragonsaus dat Jeannette en ik vrijdag maakten.

2014-06-29a

Ik maakte het taartje ook vorige week, met een gebakken deeg, maar daar was ik toch wat minder blij mee. Dit keer dus weer een bodem met gemalen koekjes, wat boter en chocolade (gesmolten) en lagen crème fraîche met extract van blauwe bessen en frambozen, en verder gevuld met Hollandse kersen, blauwe bessen en frambozen. De bovenste laag bevat heel veel extract van frambozen en maar een beetje room.

Kip met dragonsaus

  • 1 kilo kipdijfilet
  • 50 gr spekjes
  • 3 dl gevogelte bouillon
  • 2,5 dl witte wijn
  • 2 peterseliewortelen in blokjes
  • 3 bospenen in blokjes
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 kleine rode ui gesnipperd
  • 3 el bloem
  • scheut room
  • olie
  • 250 gr champignons
  • 3 stengels dragon, alleen de blaadjes
  • (p/z) en evt. wat knoflook

Benodigd een braadpan en een ruime koekenpan. Gebruik de koekenpan om alles te bakken, de braadpan om de saus te maken. Eerst de kip. Bak de kipdijfilets in wat olie aan alle kanten goudbruin. Leg ze opzij op een bord. Snijd ze later in blokjes. Bak in dezelfde koekenpan (niet schoonmaken, beetje extra vet) de blokjes peterseliewortel en bospeen. Bak de ui en spekjes (en evt. knoflook)  mee tot de ui glazig is. Strooi er de bloem over en bak de bloem mee. Daarna dit in de braadpan doen. Blus de koekenpan met een beetje wijn en roer alles los. Dit gaat met de rest van de wijn en de bouillon in de braadpan om een half uur te stoven. Snijd ondertussen de kip en bak de champignons.

Na het half uur de room toevoegen en even aan de kook brengen. Als de saus niet goed gebonden is, dan nog even verder inkoken of binden met een roux. Nu de dragon en de kip er bij en nog 7 minuten door laten pruttelen. De champignons er bij, afmaken met p/z en opdienen bij bijvoorbeeld tagliatelle en sla.

Heerlijk!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)