apr 042013
 

Vorige week vrijdagochtend voor elven stond ik bij dè visboer in Katwijk en kwam er net een nieuwe portie wilde zeebaars binnen. Zo vers had ik ze nog nooit gezien. Fileren, ontschubben en de laatste graten er uit halen was duidelijk lastiger dan als ze minder vers zijn.

Ze waren die nacht gevangen door de kotter GO 01 uit Goedereede en verhandeld op de visafslag in Scheveningen. Ik liet er één fileren: de helft voor Jeannette, de andere helft voor mij. ‘s-Avonds thuis mijn stukje (puur) klaar gemaakt: nog nooit heb ik zeebaars zo lekker gegeten.

Ter gelegenheid daarvan een ouder recept van zeebaars op een bedje van rode ui en witte asperges.

  • 4 AA asperges van de Hollandse grond, goed schoongemaakt en in wiebertjes gesneden
  • 1 rode ui
  • olie
  • snufje kaneel; zout
  • 1/2 tl suiker
  • half glas rode wijn
  • 2 stukjes schoongemaakte zeebaars van ongeveer 150 gram elk (met huid) – met wat peper en zout.

Snij de ui in dunne ringen. Smoor in wat olie. Voeg een snufje kaneel en zout toe en wat rode wijn. Laat een half uur smoren tot het bijna uit elkaar valt. Gaat het te hard, voeg tussendoor nog wat water of wijn bij.

Wok de asperges in wat olie met het schepje suiker tot ze goudbruin en gaar zijn. Roer op het laatst de ui er bij.

Bak de zeebaars apart in wat olie. Eerst op de velkant,  het vuur mag vrij hoog. Niet bewegen, pas bij het omdraaien. Dan nog kort aan de andere kant.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)