aug 052013
 

Ik keek min of meer toevallig naar het Australische Everyday Gourmet met Justine Schofield op Net 5. Tussen alle bagger op die zender is dit gewoon een aardig kookprogramma met leuke recepten van iemand die prima kan koken en het heel goed uitlegt.

http://everydaygourmet.tv/recipes/457

Vrijdag maakte ze samen met ene Justin Wise een Titaki van Snapper – dat leek op de ceviche. Wat is het? Na enig zoeken blijkt het een verbastering te zijn van Tataki – een Japanse naam voor vlees of vis die even is gegrild en verder rauw blijft of verder nog iets wordt gegaard in zuur.  Het schijnt door Japanse koks eind 19e eeuw te zijn verzonnen toen het land snel verwesterde en ze de Amerikaanse BBQ-gewoontes zagen. De voorloper van carpaccio dus.

We maken eerst een pikante zoet-zure dressing:

  • 1 schijfje verse gember
  • 2 groene pepers zonder pitten
  • een paar stengels koriander (niet het blad)
  • wat zout
  • schepje suiker
  • teentje knoflook
  • sap van 1 limoen
  • 40 ml vissaus
  • 30 ml sushi azijn

Maal de vaste ingrediënten  in een kleine blender tot pap.  Voeg het vocht toe en draai nog even mee. Bewaren in de koelkast. De saus is wel genoeg voor een paar kilo vis.

  • mooie stukken vis, zoals snapper en zwaardvis. Invetten en zouten en in een werkelijk ongelooflijk hete pan even max. 3- secondes per kant aangrillen. Daarna wegzetten in de koelkast.
  • Vis dun fileren en besprenkelen met wat extra limoen en de dressing.
  • Opdienen met frisée en rucola, stukjes appel , wat koriander en rode basilicum.

Het oordeel is niet onverdeeld gunstig. De dressing is zeer pikant, doordat alles rauw gebruikt wordt. In het oorspronkelijke recept staan zelfs twee rode i.p.v. groene pepers. Ik vind zo pittig zelf wel lekker, maar je kunt ’t de meeste gasten niet zonder waarschuwing aanbieden. De snapper kun je beter vervangen door zeebaars, die is iets steviger en beter van smaak en verser. Zonder wat extra limoen en geduld gaart de vis nl. niet verder, dat is misschien de bedoeling, maar vraagt wel heel verse vis. De zwaardvis echter smaakte heel goed zo.

Kortom een gerecht waar nog aan gesleuteld moet worden; voorlopig vind ik mijn eigen ceviche net zo goed.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)