apr 012013
 

Er is op de Leidse markt op zaterdag een kraam met paddenstoelen. Ik kocht er een kleine kilo aan gemengde paddensteolen. Er zat van alles in: Japanse bundelzwammen, cantharellen, verschillende soorten oesterzwam, beukenzwam, dunne lange witte Enoki en uiteraard ook diverse soorten champignons. Ze waren al bijna helemaal schoon. 

  • 1  kilo gemengde paddenstoelen
  • tijm, salie
  • 3/4 potje paddenstoelenfond
  • z/p
  • bloem
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • olie
  • 3,5 ons kipdijfilet in blokjes
  • paprika ringetjes
  • olie
  • z/p

Snij de paddenstoelen in grove stukken. Bak die in wat olie in porties in de koekenpan. Sorteer op dikte, zodat de dunne niet te gaar worden. De pan moet goed heet zijn. Eerst nemen de paddenstoelen de olie op, daarna laten ze echter vocht los, en daar mag wel wat van verdampen, maar niet te lang. De porties overdoen in een hapjespan.

Fruit de gesnipperde sjalot in wat olie, voeg de tijm en salie toe, en als de sjalot zacht is roeren we er een eetlepel bloem door. Daarna blussen met 3/4 potje paddenstoelenfond, en de bloem oplossen. Evt. wat water toevoegen als het te dik is. Dit door de paddenstoelen roeren en op smaak brengen met wat peper en zout. Ook wat mild gerookt paprikapoeder doet het goed hier in.

Wil je dit niet vegetarisch, doe dan als ik en bak blokjes kipfilet op een heel heet vuur. Voeg op het laatst wat ringetjes van een rode punt-paprika toe. Dit door de paddenstoelen mengen.

Dit smaakt fantastisch bovenop een bedje pasta.  Het is een ruime hoofdmaaltijd voor twee, maar in een Italiaans etentje kun je er wel voor 4-6 personen een voorgerecht van maken.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)