jun 302013
 

Dit recept leerde ik laatst op les. Het is een toppertje. Je kookt de kreeft maar een paar minuten, maakt hem schoon, doet er de dressing over en dan gaat hij nog even in de oven. Na het koken moet de kreeft daarom maar half gaar zijn, anders wordt hij in de oven taai.

Dit recept leent er zich uitstekend voor omal een dag tevoren de kreeft even te koken en schoon te maken. Dat is hoe ik het gisteren deed. Een kreeft van 500 gram 2,5 minuut koken in een hele grote pan water. Er uit halen en wat laten afkoelen. De twee poten en scharen er af halen en met de achterkant van een koksmes kraken, maar de schaal nog laten zitten. De rest door midden snijden en schoon maken. 

Dat ging de koelkast in en vandaag heb ik het verder afgemaakt. Eerst de dressing. Wie ooit bruscetta maakte met tomaat en basilicum kent de basis-samenstelling.

  • 1 half gekookte kreeft en schoongemaakte kreeft
  • tomaten, ontveld en ontpit
  • fijngesneden basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes verse salie
  • zout/peper
  • extra virgine olijfolie
  • boter

Maak een mengsel van fijngesneden basilicum, blokjes tomaat, de fijngehakte knoflook en wat olijfolie. Snij de salie heel fijn, en meng er door met p/z. Dit leg je over de schoongemaakte kreeft. Leg op diverse plekken op het vlees, maar ook tussen vlees en schaal kleine stukjes boter.

Dit gaat 12 minuten de hete lucht oven in. Na 6 minuten bedruipen met de boter en olie. Op een voorverwarmd bord leggen en wat er achter is gebleven in de ovenschaal over de kreeft gieten.

Smullen! Niet alleen is de smaakcombinatie heel fijn, op deze wijze was de kreeft nog heel mooi sappig.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)