nov 112013
 

Dit recept van mij dateert (alweer) van 2010. Ik kom er regelmatig op terug, en dit keer ging er ook avocado in.  Ik maakte een beetje luie variant, het lekkerste is toch met de krab-hollandaisesaus, maar die is heel bewerkelijk.

Voor gedetailleerdere aanwijzingen en andere versies verwijs ik naar de recpten uit 2011:  hier , hier (de  bewerkelijke super-de-luxekrabversie) en hier. Ik had dit keer:

  • een klein kreeftje, gekookt in visbouillon (ongeveer 3 minuten)
  • 1/2 avocado
  • wat limoen
  • 1/3 mango
  • 2 stengels bleekselderij
  • wat bladsla en rucola
  • 2 el elk van fijn gesneden rode papika en groene turkse paprika zonder zaadjes (mengvorm van peper en paprika, iets pikant)
  • beetje korianderblad
  • zelfgemaakte mayonaise
  • vinaigrette van Jeannette

De kreeft is met opzet iets te kort gekookt (moet 1 minuut per 100 gram gewicht), want dan kan die na het schoonmaken nog even worden aangezet op een heel hete gril zonder dat hij taai wordt.

De sla mengen met de in blokjes gesneden avocado, bleekselderij en mango. Wat limoensap er over om verkleuren tegen te gaan. De salade verder aanmaken met wat vinaigrette en garneren met koriander en de mini-blokjes paprika. De gegrilde kreeft aansnijden en er op leggen. Er een bakje zelf gemaakte mayonaise bij geven.

De mayonaise maak ik gewoon met een verse dooier, wat limoensap, mosterd, gembersiroop en (witte) peper en zout. Dat goed mengen met een grote garde en dan druppelsgewijs wat olie er door roeren met de garde. Je hoeft niet snel te roeren, maar er moet niet te veel olie in eens bij, anders mislukt de mayonaise, dan wordt hij niet meer dik. Als dat gebeurt (en het gebeurt mij ook wel eens), dan begin je overnieuw met een verse dooier en klop je er eerst het oude mengsel door. Daarna voorzichtig verder met de olie. Je hebt dan wel twee keer zoveel mayonaise, maar dat gaat wel op.

Je kunt  ook ravigotte-saus van de mayonaise maken, door zure room, augurk en wat kruiden toe te voegen.  Met een halve kreeft per persoon heb je een flink voorgerecht, of, met wat frites er bij, een hoofdgerecht.

 

  One Response to “Kreeft en mango-bleekselderij-salade (4)”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)