Voor sommigen is het winter-eten en werkmanskost, dus je denkt niet zo snel aan verfijndheid bij zuurkool. ’t Is eerder zoals in het gedicht van Hans Vlek:
Van 8 tot 5 ben ik in ruim twee
in touw met het lossen van zwavel
het schip moet voor donker nog weg
zachte pijn nestelt zich tussen de
schouderbladen – in de ooghoeken
een wat scherpere maar dat is
even wennen
hijs na hijs – onderuit
jonges! roept steeds de meester –
verdwijnt aan een kabel de hemel in
de lucht klinkt beter
zuurkool vult mijn neusgat
als ik tegen zessen thuiskom
de krant laat ik toegevouwen liggen
mijn interesse voor Heinrich Heine
blijkt nihil mijn eetlust
gelukkig uitmuntend
Toch staat zuurkool regelmatig ook op de kaart bij de betere restaurants. Natuurlijk is er de klassieker van fazant op een bedje zuurkool, en de coquille met een schuim van zuurkool. Oh, en de begeleiding van een grand cru Riesling uit de Elzas!
Mijn recept is afkomstig van Yolanda van der Jagt, maar heeft nog wat veranderingen ondergaan onder invloed van een kookles en mijn eigenwijsheid. Of is het eigen wijsheid? Ik doe het tegenwoordig steeds zo:
- een pond verse zuurkool uit het vat (alleen die, en hoeft niet afgespoeld!)
- 1 grote of twee kleinere uien gesnipperd
- een stukje zuurkoolspek van een ons in kleine blokjes
- 5 kruidnagelen, 3 blaadjes laurier, 20 gekneusde peperkorrels
- boter
- 1 el suiker
- een zoet en alcoholrijk bier (géén pils) in een pijpje (1-1,5 dl)
- 2 appels
- boter
Fruit ui en spekjes in een beetje boter op de bodem van een dikke pan. De ui moet zacht worden, spekjes niet te hard laten worden. Kruiden toevoegen, zuurkool wat uit elkaar trekken en er bij, suiker en bier erbij. Dit aan de kook brengen en dan een half uur lang héél zacht laten sudderen. Als het te hard gaat brandt het aan. Ondertussen de appels in kleine stukjes snijden en een kwartier voor tijd op de zuurkool leggen. Weer even zorgen dat het suddert. Als het goed is gegaan heb je nauwelijks vocht over, dat restantje kun je afgieten.
Het is heerlijk om dit te eten met een romige aardappelpuree en stukjes rookworst, gegrild zeeuws spek en/of casselerrib. Als je verder kijkt op deze site, kom je het ook tegen met fazant of parelhoen. Bijna elke soort vlees of wit wild is dus lekker.
Donderdag was het nationale gedichtendag – die dag maakte ik zuurkool en zocht er een gedicht bij.
Eetgedichten: www.pietpaaltjes.nl
Zuurkoolfoto: (c) Robin op Flickr
Raar gedicht