jan 262012
 

Voor sommigen is het winter-eten en werkmanskost, dus je denkt niet zo snel aan verfijndheid bij zuurkool. ’t Is eerder zoals in het gedicht van Hans Vlek:

Na een dag hard werken

Van 8 tot 5 ben ik in ruim twee
in touw met het lossen van zwavel
het schip moet voor donker nog weg

zachte pijn nestelt zich tussen de
schouderbladen – in de ooghoeken
een wat scherpere maar dat is
even wennen

hijs na hijs – onderuit

jonges! roept steeds de meester –
verdwijnt aan een kabel de hemel in
de lucht klinkt beter

zuurkool vult mijn neusgat
als ik tegen zessen thuiskom
de krant laat ik toegevouwen liggen
mijn interesse voor Heinrich Heine
blijkt nihil mijn eetlust

gelukkig uitmuntend 

Toch staat zuurkool regelmatig ook op de kaart bij de betere restaurants. Natuurlijk is er de klassieker van fazant op een bedje zuurkool, en de coquille met een schuim van zuurkool. Oh, en de begeleiding van een grand cru Riesling uit de Elzas!

Mijn recept is afkomstig van Yolanda van der Jagt, maar heeft nog wat veranderingen ondergaan onder invloed van een kookles en mijn eigenwijsheid. Of is het eigen wijsheid? Ik doe het tegenwoordig steeds zo:

  • een pond verse zuurkool uit het vat (alleen die, en hoeft niet afgespoeld!)
  • 1 grote of twee kleinere uien gesnipperd
  • een stukje zuurkoolspek van een ons in kleine blokjes
  • 5 kruidnagelen, 3 blaadjes laurier,  20 gekneusde peperkorrels
  • boter
  • 1 el suiker
  • een zoet en alcoholrijk bier (géén pils) in een pijpje (1-1,5 dl)
  • 2 appels
  • boter

Fruit ui en spekjes in een beetje boter op de bodem van een dikke pan. De ui moet zacht worden, spekjes niet te hard laten worden. Kruiden toevoegen, zuurkool wat uit elkaar trekken en er bij, suiker en bier erbij. Dit aan de kook brengen en dan een half uur lang héél zacht laten sudderen. Als het te hard gaat brandt het aan. Ondertussen de appels in kleine stukjes snijden en een kwartier voor tijd op de zuurkool leggen. Weer even zorgen dat het suddert. Als het goed is gegaan heb je nauwelijks vocht over, dat restantje kun je afgieten.

Het is heerlijk om dit te eten met een romige aardappelpuree en stukjes rookworst, gegrild zeeuws spek en/of casselerrib. Als je verder kijkt op deze site, kom je het ook tegen met fazant of parelhoen. Bijna elke soort vlees of wit wild is dus lekker.

Donderdag was het nationale gedichtendag – die dag maakte ik zuurkool en zocht er een gedicht bij.

Eetgedichten: www.pietpaaltjes.nl

Zuurkoolfoto: (c)  Robin op Flickr

  One Response to “Zuurkool als een gedicht”

  1. Raar gedicht

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)