mei 312012
 

Nooit eerder maakte ik rabarber, maar Jeannette kwam dinsdag met zo’n lekker recept aanzetten, dat ik het woensdag wel moest proberen te maken.

Rabarbercompote

  • een pond rabarber (schoongemaakt en in stukjes van 1 cm gesneden)
  • 2 bloedsinaasappelen (rasp van de schil en het sap)
  • 2 ons aardbeien (plakjes)
  • honing

Doe alles in een ovenschaal en laat 40 minuten op 200 graden garen. Ik had er een vel aluminiumfolie over gedaan, maar dan blijft het te vochtig; beter zonder. De honing doe je er eerst op het gevoel bij; als het na afloop wat te zuur blijkt kan er altijd nog wat bij.

Het is heerlijk. Het recept kwam geloof ik uit de Elle Eten. Maar dan: wat doe je er mee? Het is op zich een mooi bijgerecht bij een stukje wild, maar daarvoor is het nu niet echt het seizoen. Als nagerecht kan natuurlijk ook, of als taart of vlaai. Ik besloot vandaag er een soort amandelvlaai met rabarber van te maken. Het recept voor het deeg is typisch Amerikaans in de traditie van Julia Child of Martha Stewart, maar door mij iets simpeler gemaakt.

Almond Pie Crust

  • 125 gr bloem
  • 100 gr amandelbloem (gemalen amandelen)
  • 50 gr suiker
  • 90 gr gesmolten boter
  • 1 groot ei
  • snufje zout
  • snufje amandelaroma

Neem een mixer met een kom, roer eerst het ei en de suiker door elkaar met de garde. Dan in een keer de rest erbij. Doorroeren met de deeghaken tot een plakkerig deeg ontstaat. Neem een kleine ronde vlaai-vorm met een afneembare bodem, vet deze goed in en bedek bodem en randen met het deeg. Om het goed glad en gelijk te krijgen gebruik ik een bevochtigde lepel.

Dit gaat 20 minuten op 170 graden in de oven. Daarna even buiten de oven laten afkoelen.

Kook intussen de compote wat op, zodat die meer vocht verliest. Roer er vervolgens drie geweekte blaadjes gelatine goed door. Zet meteen weg in de koelkast zodat het snel afkoelt en steviger wordt.

Amandelvlaai met rabarbercompote

Haal de vlaaibodem uit de oven en laat wat afkoelen. Giet er de rabarbercompote in. Dan terug de oven in, 20 minuten op 150 graden. Weer goed laten afkoelen alvorens het uit de vorm te halen. En dan in de koelkast nog een paar uur laten opstijven.

Ik heb vanavond een paar stukjes meegenomen naar een vergadering en iedereen vond het heerlijk.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)