mei 152012
 

Ik ben een “techneut”, zoals ik door mijn ex-collegae soms met een knipoog werd genoemd.  En dat klopt ook wel, ik heb een nieuw speeltje en ik ben er helemaal weg van.

Vacumeren is conserveren. Je stopt levensmiddelen in een zakje, trekt het vacuum en ze blijven veel langer goed in koelkast of vriezer. Je kunt je spullen ook koken in de zak, en dan wordt het helemaal spannend. Bijvoorbeeld zes asperges in een zakje met wat boter en kruiden, dicht sealen en vervolgens een half uur in de stoomoven op 75 graden. Laat het afkoelen en je kunt het weken in koelkast of maanden in de vriezer bewaren. En smaakt prima.

Mijn stoomoven lijkt dit aan te kunnen. Ik kocht eindelijk vandaag een simpel vacumeermachientje en vacumeerde op proef een kipfilet. Kip kruiden en vacuum trekken. Dan 2 uur in de oven op 63 graden. Ik zet de oven op 63 graden hete lucht, maar meng met 75% stoom. Ik denk dat daardoor de temperatuur constanter blijft. Maar het blijft experimenteren. Wat er na twee uur uit het zakje kwam zag er niet zo uit. Witte kip. Ik braadde het even aan in een drupje olie op een hoog vuur, 30 seconden aan elke kant. En toen was het plotseling goddelijk. Heerlijk zacht. Prachtige korst. Het had dus misschien een iets lager temperatuur verdiend, maar ik ben ook wel een beetje huiverig voor te veel bacterie-vorming bij te lage temperaturen.

Woensdagavond begin ik aan de echte test. Een kilo lamsschouder die 36 uur moet garen op 57 graden. De oven slaat na 12 uur af, dus ik begin om 10 uur ‘s-avonds, dan de volgende ochtend om 10 uur verder en vervolgens weer ‘s-avonds. Vrijdag is het dan klaar. Ik ben héél benieuwd. Het moet smelten in de mond. Maar ik heb er eigenlijk al alle vertrouwen in.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)