mei 192012
 

Zo’n grote Rettich (Daikon) van een kilo ligt daar op de markt gezellig uitnodigend te zijn, maar wat kun je er mee maken? Ik ken eigenlijk weinig Europese recepten met zo’n ding, wel veel Koreaanse en Japanse. Tijd dus voor een nieuw experiment: zelf kimchi maken. De Ggakdugi Kimchi is de Koraanse naam voor de versie met Daikon. Je kunt overal kimchi van maken; de versie met Chinese kool is natuurlijk de meest bekende, maar ik heb zelfs al een versie met komkommer gezien. Die eet je meteen. Kimchi is gewoon geconserveerde en soms gefermenteerde groente.

Het recept dat ik heb gebruikt is een samenstelling van een aantal recepten die ik vond op internet. Er zijn eigenlijk drie kenmerkende punten:-

  1. hoe maak je de marinade
  2. wat gaat er nog meer in naast de daikon
  3. hoe prepareer je de daikon.

Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Ik dus maar op de mijne.

Op de eerste foto de belangrijkste ingrediënten. Het enige uitheemse zijn de Koreaanse chilipasta Gochujang en de vissaus (Nam Pla), maar die laatste kun je eventueel vervangen door wat trassi of zelfs weglaten. Voor de chilipasta is het wat minder makkelijk een vervanger te vinden. Je kunt het proberen met fijngemalen gedroogde pepers, vocht en en een bescheiden hoeveelheid trassi. Sambal trassi gebruiken zou kunnen, maar heeft een heel andere smaak. Cayennepeper is te sterk.

  • Daikon schillen en in blokjes snijden.
  • in een kom goed mengen met 2 eetlepels zout, 2 eetlepels suiker
  • 2 uur laten intrekken- daarna goed afspoelen.
  • 4 fijngehakte sla-uitjes
  • 1/2 kopje wortel in blokjes
  • 4 fijngehakte groene pepers

Dit bij de afgespoelde  daikon doen.

Maak de marinade.

  • 6 cm gember geschild
  • 1/2 bol knoflook schoon gemaakt
  • 1 el nam pla (Thaise vissaus)
  • 1 el of meer koreaanse chili pasta
  • 2 tl suiker

Gember en knoflook even fijnhakken in de blender. Dan door de rest roeren. Gebruik wat water om de dikke pasta door de saus te krijgen.  Meng de marinade met alle groenten goed door elkaar. Vul een of meer potten met de Kimchi. Druk stevig aan. Laat wat ruime over bovenin, want het gaat bubbelen. Deksel er stevig op. Laat een dag buiten de koelkast staan, of tot het fermentatieproces begint te werken. Dan terug de koelkast in. Blijft een paar weken goed.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)