nov 082012
 

Bij het klaarzetten van alle ingrediënten stonden de twee baby pak choi’s rustig te wachten. Een samenspel van kleuren: de blauwgroene achterwand, de snijplanken en de nieuwe rode pan.

Chow Mein is gewoon de Chinese versie van bami. Noedels met een groente- en een vlees / vis of kip mengsel, afgeblust door een sausje. Je maakt het vaak deels of geheel van wat er in huis is, echt een vast recept is het niet.

Groentes:

  • 2 el elk van snipper sjalot, gember, knoflook en reepjes groene peper
  • gesneden groentes: stuk prei, bosui, rode paprika en twee kleine pakspoi’s

De zeevruchten:

  • 1 kilo mosselen, gekookt in wat gesmoorde prei, peper en citroengras (en scheutje water)
  • 8 schoongemaakte rauwe garnalen
  • 2 schoongemaakte pijlinktvisjes

Sausje:

  • 2 el lichte sojasaus
  • 1 el donkere sojasaus
  • 2 el Chinese of Japanse kookwijn
  • 3 tl sesamolie

Verder:

  • basilicum en koriander fijngesneden
  • 350 gram (dikkere) rijstnoedels
  • arachide-olie

Kook de mosselen (en haal die later uit de schelp als ze wat zijn afgekoeld), wok de garnalen vrijk kort en de inktvis heel kort. Doe allemaal even in een kom. Maak de wok wat droger en voeg een beetje olie toe. Wok de groentes op een heel hoog vuur en voeg halverwege de knoflook, gember, ui en peper toe. Als de groentes zijn geslonken: vuur uit en de garnalen,en de inktvis weer terug doen, en de mosselen uit de schelp.

Meng nu de ingrediënten van het sausje. Kook de rijstmie volgens de gebruiksaanwijzing, maar neem een of twee minuten korter. Warm die op samen met de groentes en de zeevruchten. Als dat heet is, blus met het sausje en laat dat even inkoken. Basilicum en koriander er over en meteen opdienen.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)