feb 092011
 

Vorige week had ik weer eens gravad lax zelf gemaakt. Het was buitengewoon goed gelukt, een kilo zalm volgens het recept uit de onderstaande link 72 uur laten marineren. Ik had er dit keer een paar eetlepels mooie (premier cru) Pinot Gris uit de Elzas over gedruppeld, en de zalm in huishoudfolie goed verpakt, zodat het vocht er minder makkelijk uitloopt. Een verbetering nog op het oorspronkelijke recept, en dat was toch al zo lekker.

Na die 72 uur heb ik de zalm mooi gesneden en in pakjes van 100 gram in de vriezer gelegd. De afsnijsels en een restje heb ik gebruikt om sushi te maken.

  • (koude) sushi rijst
  • velletjes zeewier (nori)
  • gravad lax
  • mierikswortel uit een potje
  • japanse sojasaus

Voor de sushi rijst (per 200 gram rijst)

  • 200 gram rijst voor sushi
  • 1 el (15 ml) japanse rijstazijn
  • 1/2 el witte basterdsuiker
  • zout
  • 450 ml water

Sushi-rijst is een kleefrijst, met veel zetmeel aan de buitenkant, die moet je heel rustig wassen, anders spoel je het zetmeel weg. Het heeft ook iets meer water nodig dan gewone rijst. Kook de rijst 12-15 minuten in de aangegeven hoeveelheid water met een snuf zout. Zet dan uit. Laat 15 minuten staan met het deksel er op.

Roer de azijn en de suiker er door heen. Spreid uit op een plat bord en laat een half uur afkoelen.

Bedek 3/4 van een vel nori met een dunne laag rijst. Snijd het onbedekte randje weg. Leg op ongeveer 1/5 cm van de top reepjes gravad lax. Smeer daar dun wat mierikswortel over heen. Goed stijf oprollen en even in de koelkast verder laten opstijven. Snijd er daarna rolletjes van met een scherp mes dat je in een kom water steeds nat houdt.

Op deze wijze krijg je rolletjes die niet te groot zijn en niet zo veel rijst bevatten, ideaal voor bij een borrel. Per 200 gram rijst vulde ik iets meer dan 3 velletjes nori. Opdienen met een beetje sojasaus.

De restjes rijst rolde ik met gravad laks tot bolletjes, die ik door een beetje sesamzaadjes haalde. Ook lekker (een idee van Robin).

Gisteren heb ik nog verder geëxperimenteerd met een verscheidenheid aan vulsels, o.a. rauwe tonijn en zalm, avocado en kmkommer. Maar ik vond die met de gravad lax toch het lekkerste.

Zie hier het recept voor gravad lax.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)