sep 072011
 

Dit vinden we in een fors deel van de landen langs de Middellandse zee: van Turkije tot en met Marokko en ook in Syria en Iran: een salade van verse groenten met tarwekorrels. Turkije kent Burgul, een voorgekookte en weer gedroogde gebroken tarwe. Het is er in een aantal diktes. Pilavnik Burgul is de grovere soort waarvan deze salade wordt gemaakt. De fijnere soorten overgiet je met kokend water en dan worden ze weer zacht. De grovere kun je beter een paar minuten koken of stomen om zacht te laten worden.

(a) voor de pilavtarwe:

  • olie
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook fijn gesnipperd
  • 2 groene pepers zonder zaden fijn gesnipperd
  • 3 el tomatenpuree
  • 4 ontvelde en fijngehakte tomaten
  • 275 gram grove bulgur
  • 150 cl water
  • 2 tl granaatappelsiroop
  • een forse hand fijngesneden peterselie
  • 1 forse hand fijn gesneden munt
  • ringetjes van 5 bosuitjes.

Fruit de ui in de olie tot glazig, fruit dan kort de peper en knoflook mee. Doe de tomatenpuree er bij, roer en kook zachtjes tot het zure er een beetje af is. Doe de tomaten er bij en het water. Breng aan de kook. Roer de bulgur er door, en blijf roeren tot het water grotendeels is opgenomen. Proef even of de bulgur al zacht  is. Indien niet, nog wat water er bij en blijven roeren.

Zet uit. Houd wat apart van de bosui, munt en peterselie. Roer de rest van de kruiden met de siroop er door en laat afkoelen.

(b) voor de salade

  • 10 blaadjes sla (op de bodem van de schaal)
  • stukjes van 1/2 komkommer
  • stukjes van 4 tomaten
  • fijn gehakte Turkse paprika (is een beetje pittig)
  • pitjes van de granaatappel
  • kleine zwarte olijven
  • wat bosui-ringetjes, munt, peterselie als garnering op de top.

Maak een grote schaal of groot bord op zoals op de foto. Een heerlijk bijgerecht!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)