nov 112010
 

Een prachtig boek, Smaakvrienden van Angélique Smeinck, inspireert vooral in het uitproberen van nieuwe smaakcombinaties. Er staat niet één uitgebreid recept in, wel een paar schetsjes van recepten, maar er staan miljoenen mogelijkheden in die je zou kunnen proberen. Echt een heel bijzonder boek. Ik kom er zeker binnenkort uitgebreid op terug.

Ik had nog rode kool, en kwam op dit recept, dat geschetst wordt bij de mogelijkheden van rode kool. Het leek toevallig een beetje op iets wat ik dinsdag in een cafe had geproefd, maar beter.

Rode-koolsla

  • rasp wat rode kool in heel dunne reepjes (met een mandoline bijv.)
  • snipper een half sjalotje
  • snij wat reepjes mango julienne
  • maak een vinaigrette van limoen en olijfolie
  • beetje peper en zout

Mierikswortel Mayonaise

  • mayonaise
  • mierikswortel en een paar druppels wasibi hot sauce
  • een paar druppels anijslikeur (moet wel te proeven zijn)

Verder:

  • Gerookte heilbot (2 ons)
  • 4 wraps

Smeer de wraps dun in met de mayonaise, beleg met sla en heilbot. Rol op en eten maar!

Op de foto de wraps voor het oprollen. Eerlijk gezegd: de volgende keer maak ik dit wellicht met pannenkoekjes voor peking-eend. Die zijn iets neutraler van smaak, minder groot en daardoor beter geschikt als voorgerecht. Dit is bijna een lunch.

Opvallend was hoe goed de smaken combineerden en samen iets meer werden dan de delen. Zout, zoet, zuur, umami, pittig, alles zit er uitgebalanceerd in!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)