okt 132010
 

Ik keek een paar dagen geleden naar Masterchef op de BBC. De kandidaten kregen de opdracht van Michel Roux (Jr) een soepje van mosselen te maken (waarvan ik de echte naam helaas gemist heb) die me niet zo moeilijk leek. Ze kregen er een uur voor, wat me rijkelijk veel leek. Ik probeerde dus het vanavond na te maken, in ruim een half uur. Maar als je alles heel precies en op restaurantkwaliteit wilt opdienen, dan kost het misschien wel wat meer tijd.

Voor twee personen

  • wortel, prei
  • parmesaan

Ter voorbereiding snij de wortel en prei julienne (je hebt maar een beetje per bord nodig). Kook de worteltjes een paar minuten, de prei hooguit een halve minuut.

Maak in de oven twee koekjes van geraspte parmezaanse kaas.

  • een kilo mosselen in witte wijn gekookt
  • kookvocht opgevangen en gezeefd
  • mosselen uit de schelp.

Leg 12 mosselen apart. Doe alle andere mosselen in een keukenmachine en draai ze helemaal fijn. Doe er eventueel wat van het opgevangen kookvocht bij. Duw alles heel goed door een zeef totdat er alleen maar droge stof in de zeef achterblijft. De gezeefde mosselen gaan door het kookvocht.

  • 12 mosselen
  • broodkruim (Panko)
  • olie

Haal de mosselen door het broodkruim en bak ze goed bruin in een lepeltje olie. Breng het mosselmengsel weer aan de kook. Leg op voorverwarme borden de julienne gesneden worteltjes, daarop de prei. Steek de koekjes van parmezaan erin zodat ze blijven staan. Leg op elk bord 6 gebakken mosselen. Giet voorzichtig de mosselbouillon er bij.

Het was heerlijk, maar het recept roept nog wat vragen op. Zo mengen bijvoorbeeld de gemalen en gezeefde mosselen niet zo goed meer met het mosselvocht. Dat laatste is wat zouter, dus er ontstaat een soepje dat niet gelijkmatig van smaak is. Soms iets te zout, dan weer iets te zacht. Hoe ik dat moet voorkomen weet ik nog niet. Het aantal gebakken mosselen vond ik te weinig, al was dat het oorspronkelijke aantal. Ik denk dat die mosselen veel groter waren.

Tenslotte miste ik iets van een kruid. Misschien bieslook er bij doen?

14-10-2010: ik heb inmiddels de naam terug gevonden: de soep heet Billy-Bi, naar een klant in de 1930’s in Maxim’s in Parijs. Als je met Google op soup Billy-bi zoekt, dan vind je wel een paar andere varianten. Die ga ik ook nog eens proberen!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)