nov 282009
 

We gingen op zoek naar Noord-Hollandse kaas. Nu ligt die (van Campina) in bijna elke supermarkt en komt er helemaal niet zo’n slechte kaas uit die grote fabrieken in Noord-Holland, maar daar gaat dit stukje niet over. Het gaat over bijzondere kazen die, helaas, nog wat lastig in de winkel te vinden zijn. Wij gingen op 27 november op zoektocht.

Skeapsrond

Wie Amsterdam zegt, denkt niet meteen aan prachtige Noord-Hollandse natuur. Maar in het noorden van de gemeente Amsterdam ligt het fraaie dorpje Ransdorp. waar op de biologische schapenboerderij De Dikhoeve een heerlijk kaasje wordt gemaakt: de Skeapsrond. Dit is een zacht en ook figuurlijk rond en vol smakend witschimmelkaasje dat op brie lijkt maar het niet is. Leg voor gebruik deze kaas minimaal een uurtje buiten de koelkast. Heerlijk met een kleine toets van honing of vruchten(chutney).

Oude Grijze

Dan de “oude grijze” — een kaas waarover je op internet nauwelijks iets zult vinden. Het komt uit  de Beemster, en is zoals de meeste kazen uit dat gebied een Goudse kaas (qua vorm en productieproces). Maar daarmee houdt de gelijkenis wel op. Deze kaas laat men in Frankrijk rijpen. Na 20 maanden hebben ze dan een oude kaas met een grijze korst en een zeer bijzondere karakteristieke smaak gemaakt. Heerlijk als onderdeel van een kaas desert.

Vinkethaler

Kaasboerderij Van der Arend (even buiten Vinkeveen) maakt de Vinkethaler, en is de recente medewinnaar van de Slow Food verkiezing van het Groene Hart Streekproduct 2009-2010. Zoals de naam zegt, een gatenkaas die proeft en ruikt als een Emmenthaler, maar daarnaast toch ook die typische boerenkaasgeur heeft. In dagblad Trouw vond men hem ook een stuk beter dan de bergkaas.

Helaas nog geen foto.

Culinaire boerderij Anna Haen

In Abcoude vonden we al deze kazen (en nog meer). Wij startten onze zoektocht bij een regenboog en indrukwekkend mooie donkergrijzen en blauwen in de lucht, bij bleek stralend riet en jonge zwanen in het riviertje het Gein, waarlangs statige herenboerderijen en ijle populieren.

Echt, één van de mooiste plekjes Holland die ik ken. Gelukkig begonnen we per ongeluk op de (verkeerde) noordelijk oever, zodat we de hele 6 km die het riviertje lang is konden afleggen op weg – en terug – naar de overkant. Daar halverwege, Gein Zuid 23, ligt de culinaire boerderij Anna Haen: catering, traiteur, kookworkshops, en een winkel met streekproducten. Voor dat laatste kwamen wij, en we waren aangenaam verrast. Niet alleen door de kwaliteit van de producten, maar vooral door de zeer deskundige (en uitgebreide) uitleg die we kregen van kok Andy Verdonk bij de bijzondere producten.

Zoveel uitleg, dat toen we tenslotte weer buiten stonden de duisternis begon in te vallen en het prachtige licht was verdwenen. Te laat voor foto’s! Ik kom beslist nog een keer terug. De winkel is open van vrijdag tot en met zondag.

 Tagged with:

  One Response to “Nederlandse kazen (3)”

  1. mooi artikel! ik ga alle tips de komende tijd proberen

    dank

    arend

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)