aug 262009
 

Ik had nog maar één keer eerder kreeft zelf gemaakt — op een cursus –, dus het was vandaag even zoeken hoe het ook al weer werkte. Vooral het schoonmaken kan vast nog wel beter (ik moet kennelijk op herhaling), dus dat ga ik nu maar niet in detail vertellen.

Voor twee personen: een kreeft per persoon.

Court-bouillon

  • winterwortel, prei, knoflook, bleekselderij, tijm, peterselie, peperkorrels, zout
  • 4 of 5 liter water in een zeer ruime pan
  • 20 minuten laten trekken, dan groentes eruit halen met een schuimspaan

Dragonboter

  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • 3-4 eetlepels heel fijn gesneden dragon
  • 1-2 eetlepels heel fijn gesneden platte peterselie
  • sap van 1/2 citroen

Meng door elkaar.

Kreeften

  • 2 (levende) Canadese kreeften van ongeveer 450 gram

Knip de bandjes van de scharen weg (die geven anders een vieze smaak af). Doe de kreeften (kop naar beneden) in de kokende court-bouillon. Kook 7 minuten. Snij de kreeften vervolgens (in de lengte van kop naar staart) doormidden met een scherp koksmes en maak ze schoon. Haal de grote scharen er af en knip die deels open met een stevige wildschaar. Leg op een bord, bestrijk het vlees met wat dragonboter en zet even onder de ovengril tot de boter is gesmolten.

Opgediend met wat brood en zelfgemaakte mayonaise. Heerlijk!

Bewaar alle resten voor een kreeftenbouillon.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)