jun 072009
 

Dit is zo’n recept dat je ruim een uur bezig houdt om te maken, en dat in een korte tijd op is. Zo lekker. Daarom een foto van de resten – de lege schelpen.

Voor twee personen (het is aan de ruime kant, drie zou ook nog wel kunnen).

  •     een pond ongepelde garnalen
  •     1,5 pond kokkels
  •     een paar eetlepels kervel, fijngehakt

Pel de garnalen. Een klein deel gaat straks in de bouillon. De rest is voor een andere dag. Voor de bouillon gebruik ik  de schillen van de garnalen voor het trekken van de bouillon:

  •     klontje boter
  •     een sjalotje fijngesneden
  •     75 gram fijngesneden soepgroenten (wortel, prei, selderij)
  •     1/4 rood pepertje zonder zaadjes
  •     een paar doorgesneden tomaten
  •     takje tijm en rozemarijn
  •     schillen van 500 gram ongepelde garnalen
  •     1,5 liter water

Zweet de stukjes sjalot in de boter op de bodem van een grote pan. Als ze wat zacht zijn, fruit de soepgroenten even mee. Gooi de overige ingrediënten in de pan, breng aan de kook en laat drie kwartier sudderen. Giet door een (gewone) zeef en duw met een lepel het meeste vocht uit de schillen.

Kokkels zijn oer-Nederlands maar verdwijnen meestal naar het buitenland. Ze zijn de laatste tijd gelukkig weer wat makkelijker te krijgen in de goede viswinkel. Ik kocht 1,5 pond. Dat lijkt veel maar de schelpen zijn vrij zwaar, er blijft relatief heel weinig vlees over.

Schelpen zoals kokkels, vongole en mosselen bevatten altijd nog wat zand, maak daarom een schaal met zout water en leg ze daar een kwartier in. Ze spugen dan wat zand uit. Herhaal dat in totaal een vier keer, of tot er geen zand meer uitkomt. Er bleef dit keer toch nog een klein beetje zand over.

Kook ze in de gezeefde garnalenbouillon. Als de schelpen open zijn, zijn ze klaar. Gooi dichte weg. Doe schelpen in een soepkom, doe er wat garnaaltjes bij en giet er wat bouillon over. Strooi er (veel) gehakte kervel over.

Er blijft ook wat garnalenbouillon over, die gaat de vriezer in.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)