aug 192009
 

Recepten op herhaling (4)

Dit moet ik dus niet te vaak eten, want het is vet. Maar eens in de zoveel tijd is het dan wel héél lekker. Dit leerde ik — net als de vorige visrecepten in deze serie– op een kookcursus, maar omdat we geen frituurpan hebben komt het er niet zo vaak van. Die enkele keer frituren we in een wok.

Dit is de ideale lekkerbek: een mooi stukje vis, goed gepaneerd, gebakken in verse olie en opgediend met eigengemaakte mayonaise. Echt, daar kan geen visboer tegenop.

  • 4 stukjes heek van 125 gram elk
  • peper, zout, beetje citroen
  • schone olie om in te frituren
  • een ei
  • bloem
  • paneermeel
  • mosterd, klein lepeltje mayo uit een potje
  • 1,5 dl zonnebloemolie.

Splits het ei. De dooier gaat in de zelfgemaakte mayonaise. Klop het ei-wit goed op en leg het in een bord. Maak nog een bord met bloem, en een ander bord met paneermeel.

Maak van de dooier, de mosterd, een klein lepeltje mayo om te starten en de 1,5 dl zonnebloemolie zelf een mayonaise volgens bijvoorbeeld dit recept.

Verhit de olie om te frituren. Besproei de stukjes heek met een heel klein beetje citroen, doe er wat zout en peper over. Haal achtereenvolgens door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Als de olie heet is (170 graden), frituur de stukjes vis (hooguit twee tegelijk) tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven.

Commentaar

  1. Heek is iets zachter (en grover van structuur) dan kabeljauw. Ik vind het ook nog veel lekkerder, maar je kunt natuurlijk ook stukjes kabeljauw gebruiken.
  2. Houdt een extra ei achter de hand voor als de mayonaise mislukt. Het gebeurt echt wel eens een keer dat het niet goed romig wil worden. Neem dan een nieuwe dooier en  gebruik dan het mislukte mengsel om er weer druppeltje voor druppeltje door heen te roeren.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)