aug 172009
 

Recepten op herhaling (1)

Veel recepten maak ik vaker dan eens; en soms slaat dan de routine toe en zet ik niet meer alle puntjes op de i. Daarom ben ik nu bewust juist deze recepten nog eens helemaal goed gaan uitpluizen, zodat ik ze weer zo goed mogelijk maak. Allereerst begon ik vorige week met een goede garnalenbouillon. Met wat extra verse kruiden is deze bouillon al goed genoeg als een voorafje, maar het is vooral een basis voor verdere verwerking die ik in de vriezer in voorraad houd.

Nodig is de pulp van garnalen, en die spaar ik zelf op door de schillen van garnalen nooit weg te gooien maar in de vriezer te bewaren. Je kunt ze natuurlijk ook aan de visboer vragen. Dit is het recept voor ongeveer een liter; verklein of vergroot de hoeveelheden afhankelijk van de hoeveelheid garnalen resten.

  • 350 gr resten van garnalen (dit keer van zelf gepelde hollandse garnaaltjes)
  • 50 gram wortel, gehakt
  • 50 gram ui, gehakt
  • 50 gram bleekselderij, gehakt
  • 30 gram boter
  • glaasje cognac
  • half glas droge wijn
  • 1-2 theelepel verse dragon (ik gebruik er 2)
  • 75 gram tomaat
  • 1,1 liter water
  • snufje cayenne peper

Bak de groenten even aan in de boter. Voeg de resten garnalen toe en blus af met cognac (als je het ook wilt flamberen, zorg dan dat de afzuigkap uit staat!). Laat 2 minuten fruiten. Voeg alle overige ingredienten toe en laat 40 minuten trekken. Leg een schone (en goed uitgekookte!) theedoek in een zeef en zet deze op een andere pan. Giet af. Laat afkoelen en verdeel in porties in de vriezer voor later.

Commentaar

Ik gebruik relatief meer groenten dan in het oorspronkelijke recept. Ook gebruik ik meer dragon. Dit kruid past perfect bij de smaak van de garnalen en maakt het "af". Ik gebruik verder (nog) geen zout, dat komt later.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)