mrt 192008
 

Twee weken geleden kocht ik op de markt een aantal rode pepers die ik aan het drogen ben. Zo worden ze intenser van smaak. Nadeel is wel dat ze er op het laatst niet erg fraai meer uit zien.  Ik gebruikte er een paar: ik had zin in heet. En wat anders dan Thais, waar de smaken vaak zo goed combineren met het hete van de chili pepers. De volgende recepten zijn voor één person.

Garnalensalade (Yam Gung)

  • 5 rauwe garnalen, schoongemaakt.
  • 1/2 rode peper (of meer), fijngesneden
  • half sjalotje gesnipperd
  • bosui gesnipperd
  • stengel bleekselderij in kleine stukjes
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el vissaus
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl palmsuiker
  • snufje zout
  • vier of 5 little gem blaadjes

Bak de garnalen gaar, gooi de rest van de ingrediënten (behale de sla) door elkaar en dien dan op de sla op.

Lam, noedels, zoet-zure groente

Van dit recept is alleen de saus voor het vlees echt Thais, de rest is een allegaartje. Misschien dat je de groente zelfs wel door kimchi zou kunnen vervangen, maar dat had ik niet in huis (uiteraard). Wat ik nu deed ik heel snel even wat pak-soi roerbakken en deze dan smoren in een eetlepel rijst-azijn en weer wat zoeter maken met een theelepel palmsuiker.

Ik had twee kleine lamskarbonades, en sneed daarvan het vlees in blokjes. Ik maakte een marinade van:

  • een half stokje kaneel
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode gedroogde peper
  • 1/2 kaneelstokje
  • 2 stuks steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 el donkere sojasaus
  • 2 tl palmsuiker
  • 3 el lichte sojasaus
  • 1/2 tl zout

Het vlees even aanbraden, dan in de marinade gooien, aanvullen met water en een half uur laten inkoken. Vis de kaneel en steranijs er weer uit. Opdienen met Udon noedels en wat korianderblad.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(verplicht)

(verplicht)